Verwerking & Verantwoording

Verwerking gaat gepaard met bewustwording, veiligheid & verantwoording

Loslaten. Via uiteenlopende hoeken hoor ik het en vraag mij dan af (ook als ik in de rij bij de kassa een gesprek opvang ‘Ah, mens dat moet je gewoon loslaten, heb ik ook meegemaakt’ ) of men begrijpt wat dat daadwerkelijk nodig heeft? Het ‘Loslaten’ van pijn, traumatische gebeurtenissen en impactvolle ervaringen? Men legt vaak de verkeerde link met het begrip loslaten.

Echter betekent loslaten wanneer het gaat om (trauma)verwerking, het emotioneel (gepaard met fysiek) doorvoelen. De ervaring, de gebeurtenis via het lichaam opnieuw, maar dan in een veilige heilige omgeving, herleven.
De ervaring is in deze; de opgeslagen herinnering, opgeslagen in het lichaam wachtend op verwerking en heling, gezien in het moment van de ervaring / de situatie waar je in verkeerde er geen ruimte was om hier volledig bij te blijven en het te verwerken. Er was een natuurlijke fight flight of freeze reactie. Een reactie bij ieder mens wanneer er gevaar heerst en veel stress. Waarbij verkeren in een freeze reactie dit vrijwel de grootste uitdaging. Want je kunt jezelf niet beschermen, je verdoofd, wordt passief, verstijfd en dissocieert, je checkt uit; ‘Ik ben er even niet’.

De onverwerkte ervaring wordt weggestopt in ‘de Box van Pandora’, ook wel het pijnlichaam genoemd (wat we allemaal hebben, niemand uitgesloten). Totdat het moment daar is en het wel verwerkt wil en kan worden. Je kunt er hier vanuit gaan, dat het onverwerkte altijd verwerkt wil worden. Dit gevoel zal als sluimerende onderstroom in ons leven blijven, wachtend op het juiste veld en moment. Dit is vaak een diepe behoefte vanuit jezelf, soms geforceerd vanuit een crisissituatie. En je realiseert of opmerkt;

 • Ik heb het gevoel dat ik niet kan / mag leven
 • Deze situatie ben ik spuugzat
 • Ik wil mijzelf daadwerkelijk leren kennen
 • Ik ben nieuwsgierig; Wat is er gebeurd met mij?
 • Ik ben bereid om voor mijzelf te kiezen
 • Er heerst een incompleet gevoel in mij
 • Ik wil de vrede met mijzelf herstellen / vergeven
 • Ik wil voluit leven met een open hart,
 • Ik zit vast,
 • Ik voel vrijwel niets, wat zijn gevoelens?

Via psychedelica (in deze een Plant Spirit Proces) – een prachtig therapeutisch middel – gegeven in een veilige omgeving met gespecialiseerde begeleiding, ontstaat er een veld waar diepe transformatie kan plaatsvinden. Heling van onverwerkte stukken gepaard met ruimte voor spirituele / persoonlijke groei, zingeving, verbinding met jezelf en de wereld, antwoorden en diepe inzichten.

Bij overgave en vertrouwen wordt het denken (het ego) geblokkeerd en neemt het hoger bewustzijn in ons (ook wel Big mind benoemend) het over en geeft de juiste inzichten. Ook het hart krijgt ruimte om zich te openen wat gepaard gaat met diepe dankbaarheid, wonderschone lessen, maar ook humor….dat is liefde.

In het kader van ‘zonder wrijving geen glans’, Yin & Yang, wordt ook het pijnlichaam geopend. De ‘Box van Pandora’, wat verbonden is aan zowel ons emotionele als fysieke lichaam. Met hierin opgeslagen ervaringen die terug kunnen gaan tot aan onze conceptie. Vanuit deze nieuwe levensvorm, de conceptie, is er informatie in ons lichaam gekomen en vanuit de verbinding met de Plant Spirits kan dit terugkomen in ons bewustzijn.

Waarom? Het wil geheeld worden, lees; het onverwerkte wil verwerkt worden.
Kortom, wat op kan komen tijdens een Plant Spirit Proces, zijn vaak herinneringen die je kent, maar ook die je niet kent, bijvoorbeeld stukken vanuit de geboorte, iets wat ieder mens heeft doorstaan, maar wat je niet bewust hebt meegemaakt omdat de ervaring op dat moment te intens was.
Een van deze ervaringen kunnen om alsnog te worden verwerkt terugkomen in het bewustzijn tijdens een Plant Spirit verbinding.


Het probleem van jezelf begrijpen vraagt focus en nieuwgierigheid
Herinneringen komen tijdens een procesreis niet altijd langs via ‘een film of slide show’. Het kan via beelden binnenkomen, maar ook via het lichaam en deze is daarom vaak wat moeilijker te ontdekken. Daarom is focus en een nieuwsgierige blik zo ontzettend belangrijk bij een Plant Spirit verbinding. Herken wat er gebeurt, bewustwording is het doel.
Stel jezelf specifieke vragen, bijvoorbeeld:

 • Ik ervaar angst. Waarom of waardoor? Waar bevind ik mij nu?
 • Ik ervaar pijn fysiek. Waar zit de pijn en herken ik deze?
 • Het is donker om mij heen en ik heb het gevoel dat ik ‘vast’ zit. Waarin of waardoor zit ik precies vast?

De Plant Spirits brengen je in een emotie, je verbind je ermee, het wordt (vaak, als het de eerste keer is) soms te heftig, het gaat te snel en dan ‘schiet’ je terug in je hoofd en zeg je; ‘Er gebeurt niks, ik ben er uit, ik voel niks’.
Het vraagt ontspanning en focus, blijf bij de ervaring, verbind je ermee, blijf bij het gevoel. Voelen IS weten.
En geef jezelf hierin ruimte en tijd, haal de druk van presteren eraf. Adem, wees gewaar en vertrouw.

Het eerste wat vaak in het bewustzijn komt wanneer je voor het eerst een Plant Spirit Proces verbinding aangaat zijn je eigen ervaringen vanuit jouw lichaam. Hierna (dit kan in hetzelfde reisproces zijn of bij een volgende) kan het ook gebeuren dat ervaringen van bijvoorbeeld de moeder terugkomen en zich aandienen via jouw lichaam. Bijvoorbeeld wanneer de moeder is komen te overlijden.

De Plant Spirits geven dus ervaringen die verder gaan dan alleen jouw lichaam, maar eerst gaat ze jouw afpellen, het grootste trauma, hetgeen wat het meeste aan de oppervlakte zit, dat komt als eerste.
Daarom is een verbinding met de Plant Spirit absoluut een eigen ervaring die met geen ander te vergelijken valt.

Onthou dat je het recht hebt om te weten wat er met je is gebeurd, het is jouw leven. Je hebt alle kansen en mogelijkheden om dit te helen. Maar het meest belangrijke van dit alles is loskomen van de ‘slachtofferrol’. Vanuit deze positie kan er nooit verandering ontstaan.
Dit gaat gepaard met verantwoording nemen over jezelf. Wat direct gepaard gaat met kwetsbaarheid. Vanuit deze bril zullen patronen en ongezond aangeleerd gedrag – met beoefening – veranderen.

Vind de ontspanning en vrede. Terug naar jouw kern, waar je altijd thuis kan zijn. Veilig, welkom, liefdevol.

Ben je nieuwsgierig geworden voor een verbinding met een Plant Spirit Proces ? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek en werp een blik op de agenda en vraag een gesprek aan.

Na een kennismakingsgesprek zal een definitieve deelname pas worden toegekend.

Warme groet, Carlijn

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier