Inspirators &
Visionairs

Op deze pagina worden belangrijke grondleggers en visionairs gedeeld die een bewonderenswaardige basis hebben gelegd (of het belang ervan bekrachtigen) in het begrijpen van het menselijk bewustzijn, onderzoek naar ongewone bewustzijnstoestanden en het gebruik van psychedelische psychotherapie. Waarbij mystieke spirituele ervaringen van mensen onderdeel van studie zijn en het centrum van de aandacht krijgen.

 

Stanislav Grof

Stanislav Grof – (Praag, 1 juli 1931)  van oorsprong Tsjechische bewustzijnsonderzoeker, psychotherapeut en psychiater met > 50 jaar ervaring in onderzoek naar ongewone bewustzijnstoestanden.
Hij was de hoofdonderzoeker in een psychedelisch onderzoeksprogramma aan het Psychiatric Research Institute in Praag, hoofd psychiatrisch onderzoek aan het Maryland Psychiatric Research Center, assistent-professor psychiatrie aan de Johns Hopkins University in Baltimore en Maryland.

Zijn invloed strekt zich uit over wetenschap, psychiatrie, filosofie, spiritualiteit en meer.  
Grof is o.a. een van de grondleggers van de transpersoonlijke psychologie en is met name bekend geworden vanwege zijn vroege onderzoeken (1956-1967) naar LSD en de effecten ervan op de menselijke psyche, het terrein van de psychedelische psychotherapie.
Hierdoor classificeren vele notabelen op deze gebieden hem als een ongeëvenaarde vernieuwer en inspirator als het gaat om de psychoactieve helende middelen en planten. Bijgaand een prachtige documentaire.

Revermann; ‘Het werken in dit precaire veld vraagt de begeleiders en therapeuten om hun eigen ervaringen en het bewustzijn in ons te begrijpen. Een blijvend proces van ‘schonen’, trainen en leren. Dit is essentieel voor het werken met psychoactieve planten. Het vraagt verantwoordelijkheid, focus toewijding en passie.’

Grof kaart diverse topics aan over o.a. onze psyche, de roots van stoornissen, spirituele crisissen, groei en bewustwording zijn veelvuldig te vinden op youtube.

Ervin Laszlo

Ervin Laszlo (1932) is een van oorsprong Hongaarse wetenschapsfilosoof en was eerder hoogleraar filosofie, systeemwetenschap en futurologie. Hij kreeg in 1970 het hoogste doctoraat van de Sorbonne, de universiteit van Parijs, en ontving eredoctoraten uit de Verenigde Staten, Canada, Finland en Hongarije. Hij ontving verschillende internationale vredesprijzen en werd in 2004 en 2005 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. 

Hij houdt zich onder meer bezig met de systeemtheorie en de integrale benadering die momenteel steeds vaker wordt gezocht. 

László werkt in zijn boek Science and the Akashic Field: An Integral Theory of Everything de hypothese uit dat er een veld van informatie is, waarin alles van het heelal is te ‘lezen’. Hij vergelijkt dit veld – een dimensie naast het fysieke – met Akasha (Sanskriet voor ‘ruimte’), the “Akashic field”. Hij onderbouwt hoe deze hypothese verschillende problemen kan oplossen die naar voren komen vanuit de kwantummechanica, met name de aspecten van ‘het niet plaatselijke’. Daarnaast presenteert hij deze “theory of everything” als oplossing voor de strijd tussen wetenschap en religie.

Laszo “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.”

“Op deze wereldwijde tweesprong zijn we de baas over ons eigen lot. Dat moeten we ons realiseren en in de praktijk brengen. Onze gezondheid, ons welzijn en zelfs ons voortbestaan hangen ervan af. We kunnen de pandemie bedanken voor het openen van de weg naar een wereldwijde transformatie. Nu is de weg open voor het creëren van een betere wereld, een wereld die de kracht en het potentieel van de menselijke geest waarmaakt.”

 

Gabor Maté

Gabor Maté, (Boedapest6 januari 1944) is een Hongaars-Canadese gepensioneerde arts. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling en trauma’s bij kinderen en de mogelijke levenslange gevolgen die ze met zich meebrengen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Maté’s benadering van verslaving focust op het trauma dat patiënten oplopen en brengt dit terug in het bewustzijn. In zijn boek In the Realm of Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction bespreekt Maté de soorten trauma’s waaraan mensen met een verslaving kunnen lijden en hoe dit hun besluitvorming op latere leeftijd beïnvloedt. Evenals het boek When the body says no; the cost of hidden stress geeft antwoorden op kritische vragen tussen de link lichaam en geest en de rol die stress en onze emotionele gesteldheid spelen bij veelvoorkomende ziekten.

Ook Gabor gelooft in het belang en de rol van psychedelische therapie met diverse heilige planten als een manier om weer in contact, vrede en heelheid te komen met jezelf.

Gabor over de plant spirits Ayahuasca; ‘De plant is geen medicijn in de westerse zin van een verbinding die ziekteverwekkers aanvalt of pathologisch weefsel uitwist. Evenmin is het een chemische stof die chronisch wordt ingenomen om de biologie van een ziek zenuwstelsel te veranderen. En het is verre van een recreatief psychedelicum dat wordt ingenomen voor escapistische doeleinden.

In de juiste ceremoniële setting, met gepassioneerde, ervaren en gespecialiseerde begeleiding, brengt de plant mensen in contact met hun onderdrukte pijn en trauma. De factoren die alle disfunctionele gemoedstoestanden aansturen. Het bewust ervaren van onze oerpijn maakt haar greep op ons losser. Zo kan een plant spirit verbinding in een paar sessies bereiken wat vele jaren van psychotherapie alleen maar kunnen bereiken. Mensen kunnen lang verloren gegane innerlijke kwaliteiten herbeleven, zoals heelheid, vertrouwen, liefde en een gevoel van mogelijkheden’.

Spotify heeft veel waardevolle podcasts waarin Gabor deelt, onder andere; New paradigms, ayahuaca and redefining addicton.

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier