Ayahuasca ceremonie

Veilig met gespecialiseerde begeleiding

Een Ayahuaca ceremonie kan op uiteenlopende manieren worden gegeven. Het is heel belangrijk om de ceremonie te ondergaan in een omgeving waar iedereen zich veilig en welkom voelt en begeleid wordt door een gespecialiseerde procesbegeleider. 

Hieronder worden diverse elementen beschreven die nodig zijn en tevens goed combineren met een westerse holistische en therapeutische insteek. 

Hoe verloopt een Ayahuasca ceremonie?

1- Aanmelding
Door middel van een schriftelijke aanmelding en soms een telefonisch gesprek wordt er grondig gekeken naar zowel je persoonlijke situatie als je medische achtergrond. Vervolgens zal de begeleider een beslissing nemen en deze bevestigen of afwijzen.

3 – Aanvang ceremonie
Tijdens de kennismaking wordt eerst in groepsverband de persoonlijke intenties en thema’s gedeeld. Vervolgens wordt belangrijke informatie gedeeld en is er ruimte voor vragen .

2- Voorbereiding
Een deelnemer ontvangt minimaal 2 weken voor de ceremonie gedetailleerde en praktische informatie voor een goede voorbereiding.

4 – Ceremonie & Nazorg
De ceremonie vindt plaats. De procesbegeleider leidt deskundig het proces en zorgt voor ruimte, rust en veiligheid . De dag erna
 volgen groepsoefeningen en integratie sessies. Vaak vindt er een 2de ceremonie plaats op dag 2 of 3.  De dagen worden afgerond met integratie en nazorg gesprekken.

'Een omgeving waarin je je comfortabel voelt'

Een goed georganiseerde ceremonie biedt een gevoel van vrijheid binnen de grenzen die zijn verteld. Dit geeft een standaard waarin de deelnemers zich welkom, gezien en veilig voelen.

Een ervaren procesbegeleider voelt aan wat deelnemers nodig hebben om iemand in een proces te ondersteunen en zal zich hierop afstemmen om veiligheid en vertrouwen te waarborgen.

Tijdens een Ayahuasca reis kunnen deelnemers in uitdagende confronterende ervaringen terecht komen, daarom is het belangrijk dat procesbegeleiders een veilige set & setting kunnen bieden en ervaring hebben.

Ayahuasca dien je niet zonder begeleiding te drinken, ook niet met simpelweg een ‘trip sitter’. Het ritueel dient te worden begeleid door een procesbegeleider/ procestherapeut. Deze dient een ervaren ‘thee drinker’ te zijn die zichzelf heeft gezuiverd en het werken met de planten en mensen begrijpt.

Een ritueel / ceremonie / procesreis kan behoorlijk variëren per plantenbegeleider. Het is een persoonlijke aangelegenheid, waarin iedere procesbegeleider zijn eigen energie inbrengt.

Belangrijk; niemand kan jou een waarheid vertellen. Geen sjamaan, medicijn man/vrouw, plantenwerker of procestherapeut. Je bent ten alle tijden je eigen autoriteit. Leer bij jezelf te blijven en jezelf te vertrouwen.

Hoe een Ayahuasca sessie eruit kan zien

1. Aanvang deelnemers

Deelnemers worden warm ontvangen, de accommodatie wordt getoond evenals je slaapverblijf en er is tijd om te acclimatiseren en kennis te maken met de overige deelnemers.

2. Kennismaking / sharing circle

In groepsverband delen deelnemers hun intentie, waar soms door de plantenbegeleider op wordt doorgevraagd ter ondersteuning. 

Vervolgens zal de procesbegeleider informatie delen over de planten en hoe hij/zij werkt. 

Het kan zijn dat hierbij ook meer wordt ingegaan op de therapeutische vorm van Ayahuasca (wat niet overal gebeurd, dit afhankelijk van de insteek).

Vaak wordt er praktische informatie gedeeld, zoals o.a. huisregels en wat wel / niet is toegestaan. Hierna is er tijd voor de deelnemers om zich voor te bereiden op de Ayahuasca  sessie die gegeven wordt in een ceremonie ruimte*. 

* Een ceremonie ruimte is een rustige, veilige ruimte waar het innerlijk werk plaatsvindt. 

3. Lichaamswerk

Bij sommige Ayahuasca sessies vindt voor of tussen de ceremonies lichaamswerk en / of groepsoefeningen plaats.

Deze kunnen variëren van ademwerk, geboorte oefeningen, focus oefeningen tot aan regressie therapie. Deze aanvullingen zijn vaak waardevol.

4. Openen ceremonie

Het wordt via een gebed en/of dankbetuiging geopend waarbij elke deelnemer zittend in de cirkel aanwezig is.

Soms worden er liederen gezongen die vragen om veiligheid, ondersteuning en vertrouwen. Hierna wordt de Ayahuasca gedronken. 

5. De Ayahuasca ceremonie

Ayahuasca zal na ongeveer 20 minuten gaan werken. 

Tijdens de ceremonie wordt er passende muziek afgespeeld dat bij voorkeur wordt afgewisseld met live muziek, zang, stiltes en eventuele versterkende prayers.
Het proces wordt afgestemd op de energie, daarom is elk ritueel anders.
Na 2,5 / 3 uur volgt een tweede drinkronde. Indien nodig vindt er een korte ‘check-in’ plaats bij de deelnemers door de procesbegeleider. 

Meestal (vaak wanneer het een eerste Ayahuasca verbinding is voor een deelnemer) zal vanaf dit moment meer fysieke reiniging plaatsvinden. Dit is een zuivering, zowel emotioneel als lichamelijk. Vaak gebeurd dit via overgeven of naar het toilet gaan.
Dit gaat in de meeste gevallen gepaard met een bevrijdend gevoel. Het letterlijk overgeven aan jezelf. Hierna komt men meestal dieper in zijn proces.

De muziek en het bespelen van instrumenten blijft zich afstemmen op wat nodig is. 

6. Sluiten ceremonie

De ceremonie loopt na  6-7 uur ten einde. Er wordt tijdig gemeld dat de ceremonie binnen een bepaald tijdsbestek wordt afgerond.

Na het gezamenlijk ceremonieel sluiten van de ceremonie is er eten. 
Hierna gaat men slapen en zal de integratie / sharing sessie de volgende ochtend na het ontbijt  in groepsverband plaatsvinden.

Aanmeldingsproces Ayahuasca

Er dient altijd een gedegen vragenlijst in te worden ingevuld met achtergrond informatie, intentie vragen, thema’s / blokkades waar je mee kampt en de nodige medische vragen.

Vervolgens dient de deelnemer een intentie / gezondheidsverklaring te ondertekenen.
De verantwoording voor deelname ligt ten alle tijden bij de deelnemer zelf. 

Wanneer je voor deelname aan een ceremonie niets hoeft in te vullen?
Het sterke advies; niet deelnemen.

Meestal vindt tijdens het aanmeldingsproces een telefonisch gesprek plaats gevolgd door (indien de deelnemer is toegewezen) een bevestigingsmail en de nodige voorbereidende en praktische informatie.

Wees open en nederig Ayahuasca is krachtig & heilig

Oordeel niet, leer te luisteren, vooral naar de stilte in jezelf. Een basis wat alle antwoorden bevat.

Het juiste moment om je masker af te zetten is hier. Leer open te staan voor jezelf en de ander. 

Neem verantwoordelijkheid, stap uit slachtofferschap. Pas dan kan verandering ontstaan.

We zijn allemaal hetzelfde.

Echter, iedereen leert op zijn eigen tempo met zijn eigen te leren lessen.

Vaak zeggen deelnemers: ‘Een paar keer Ayahuasca ervaren voelt aan als een jaar van therapie

‘ Integratie gesprekken & nazorg zijn belangrijk ’

Integratie sessies

Op de dag na het Ayahuasca-ritueel wordt een gezamenlijke integratiesessie gehouden, waar deelnemers hun innerlijke reis delen. Ayahuasca heeft de kracht om ervaringen opnieuw te laten beleven, zowel op emotioneel, visueel als fysiek niveau. Deze plant is meesterlijk in het vormgeven van diverse thema’s en situaties, wat soms niet direct volledig begrepen wordt.

De procesbegeleider zal met zijn kennis, ervaring en (therapeutische) achtergrond jou ondersteunen met het zelf verkrijgen van antwoorden.

Deze integratiesessies zijn daarom ontzettend waardevol, waarin men veel herkent in elkaars verhalen. Door aanvullende vragen van de procesbegeleider, komt de deelnemer vaak tot meer inzichten.

Nazorg

Bij de afsluiting zal worden besproken hoe je de komende dagen het beste kunt doorbrengen. Waarbij aandacht wordt besteed aan jouw gevoeligheid voor de intensiteit van de buitenwereld na het ondergaan van de ceremonie.

Meestal ontvangen deelnemers een nazorgmail met waardevolle aanbevelingen en besproken informatie. Als gewenst, volgt daarop vaak een telefonisch nazorggesprek waarin aanvullende stappen kunnen worden besproken.

Let op! In de nazorg-informatie zal een competente procesbegeleider benadrukken dat het ware werk zich afspeelt in het leven zelf. Hier ontvouwt zich bewustwording en worden we geconfronteerd met onszelf.

Integreren is het geleerde fysiek en mentaal toepassen in jouw leven.

Ayahuasca kan je jouw lessen en behoeftes loepzuiver laten zien, voelen en ervaren. Hierdoor kan het een positieve (levens)veranderende transformatie teweeg brengen in een zeer korte tijd.

Echter, ligt de uiteindelijke verandering, door het te willen integreren in je leven, bij de deelnemer zelf.

FAQ Ayahuasca

 • Is een intentie belangrijk?

  Een intentie (een eerlijke vraag aan jezelf) is belangrijk en zinvol. Het geeft sturing.
  Ayahuasca kan soms overweldigend zijn en je veel laten zien of ervaren. Een intentie zorgt dus voor focus.
  Het is daarom ook belangrijk om zelfonderzoek te doen – zoals aangegeven op deze site – en dat het probleem of je vraag zo helder mogelijk voor je is.

  Let op! Een intentie is dus geen verwachting. Het is een vraag die jouw veld verbreed, heling, rust en acceptatie met zich meebrengt.

  Mocht een intentie nog niet helemaal kloppend voor je zijn, maak je geen zorgen. Een plantwerker / procesbegeleider kan je van te voren ondersteunen met het vinden van jouw juiste intentie.

 • Is Ayahuasca legaal in Nederland?

  Sinds oktober 2019 is Ayahuasca in Nederland verboden te nuttigen. Hoewel het om de DMT gaat, deze is verboden.
  De Mao-remmer (Banisteriopsis Caapi; Liaan van de Ziel of Peganum Harmala (Syrische wijnruit ) zijn wel legaal in Nederland.

  Ayahuasca in complete vorm gegeven bevat DMT.  Ondanks dat er diverse wetenschappelijke onderzoeken lopen naar de helende werking en men steeds meer de (therapeutische)voordelen ervaart, is het nog bij de wet verboden om Ayahuasca met DMT te drinken.
  In de landen Peru, Mexico, Costa Rica en Brazilië is Ayahuasca legaal.
  Echter er zijn plekken, organisaties en ervaren plantbegeleiders in Nederland waar Ayahuasca in een veilige vorm wordt gegeven.

  Deelname aan een ceremonie is altijd op eigen risico en verantwoordelijkheid. Je ondertekent hier dan ook een verklaring voor.

 • Hoe bereid ik mij voor op een Ayahuasca ceremonie/

  Door deze pagina’s te lezen ben je al in voorbereiding ;-).

  • Doe zelfonderzoek; Wat is mijn intentie, waar verlang ik naar, wat is mijn probleem eigenlijk? waar ben ik nieuwsgierig naar?
  • Ben ik in een fysiek en mentale gezonde staat om Ayahuasca te drinken? ( lees contra-indicaties)
  • Bij wie wil je een Ayahuasca ceremonie ondergaan? Niks is zo kwetsbaars als een Ayahuasca ceremonie. Dit vraagt een omgeving waar jij je prettig voelt, dit begint bij de procesbegeleider / plantenwerker.

   Eenmaal besloten te gaan drinken en waar / bij wie, dan ga je je voorbereiden.
   Mentaal; door 2 weken vooraf je rust te pakken.
   Fysiek; door 2 weken (mag ook eerder) voor de Ayahuasca ceremonie plantaardig te eten en bepaalde voedingsstoffen en medicatie te vermijden. (lees hier meer)

 • Is er hulp aanwezig?

  Jazeker. Er wordt een veilige vertrouwde setting gecreëerd met ondersteuning door ervaren gespecialiseerde procesbegeleiders. Over het algemeen laat de begeleiding de deelnemer zoveel mogelijk in zijn eigen proces.

  Een Hands off methode is vaak een toegepaste vorm. Met de bedoeling dat je zelf al je emoties gaat voelen, ervaren en hierop mag vertrouwen. Op deze wijze leer je dat het innerlijk werk geheel aan jou is, jij beslist en maakt keuzes.

  Procesbegeleiders merken vanzelf wanneer ondersteuning wel gepast en nodig is om je veilig te stellen en je verder in jouw proces te brengen. Het energiewerk wordt continue bewaakt om jou ruimte en veiligheid te geven.

 • Ik kom niet in de Ayahuasca ervaring

  De kunst is om de ervaringen waar je doorheen gaat, die in je bewustzijn komen, te herkennen.
  Want wanneer je de ervaring herkent, dan ga je ‘door het proces heen’, hetgeen waar Ayahuasca voor bedoelt is; verwerken.
  Dat noemen we heling, het er bewust mee kunnen zijn zonder enig oordeel.

  Hoe blijf ik in de ervaring? Nieuwgierigheid! Stay open.

 • Ik ervaar niks tijdens een Ayahuasca ceremonie

  Dit kan gebeuren tijdens de eerste ronde van de Ayahuaca ceremonie. Je bent zenuwachtig, weet niet wat je te wachten staat en wellicht ben je ook wat angstig. Dit uit zich via controleren / vasthouden.
  Dit is logisch, het onbekende is ook spannend en weerstand neemt hier vaak de overhand.

  Je ‘monkey mind’ gaat aan en je blijft veel in het denken en jezelf ‘afleiden’. Je verzint letterlijk de gekste gedachtes, tot aan de boodschappenlijstjes op je keukentafel toe.
  Vaak ben je hierbij ook nog eens jezelf aan het saboteren; ‘Zie je wel het lukt niet, het is niet voor mij weggelegd, ik ben niet goed genoeg, ik ben dom’ etc.
  Het vraagt ontspanning en contact maken met je lichaam. Ontspan en wees nieuwgierigheid naar jezelf.

  Let op: het komt ook voor dat men – eenmaal thuis – na een Ayahuasca ceremonie mooie inzichten en openbaringen ervaart.

   

 • Wat ervaar ik tijdens een Ayahuasca sessie?

  Laat als eerste je verwachtingen los, moeilijk, maar probeer het.
  Tijdens het drinken van Ayahuaca zul je ervaren dat tijd en ruimte vervagen. Je zintuigen worden sensitiever en scherper en je wordt uitgenodigd om via je lichaam, het voelen, contact te maken met je binnenwereld.

  Je krijgt inzichten en antwoorden over je eigen geconditioneerde patronen, (valse) overtuigingen. Onverwerkte gebeurtenissen kunnen worden verwerkt maar er is ook ruimte voor het ontdekken van je eigen potentieel, levenspad en talenten.

  Soms is de ervaring heel visueel, via geometrische figuren, cartoonachtige of met realistische beelden. En soms speelt het af via het voelen, wat even inzichtelijk kan zijn.
  Deze innerlijke reis gaat vaak gepaard met fysiek reinigen; overgeven, naar de toilet gaan, trillen, geeuwen, huilen.
  Normale en natuurlijke uitingen van loslaten. Het overgeven kan hierbij dan ook een mooi kwetsbaar symbool zijn van overgave aan jezelf.
  Het overgeven ‘spugen’ heeft in deze een andere belevenis dan overgeven wanneer je bv. de griep hebt.
  Overgeven tijdens de Ayahuasca komt vaak vanuit je tenen met een oerkracht teboven, wat meestal als een opluchting en bevrijding wordt ervaren.

   

   

 • Ik wil geen twee keer ayahuasca drinken

  Dit is bekende weerstand die menig man ervaart, vaak wanneer een tweede drinkronde wordt aangekondigd.
  Helemaal als het je eerste verbinding is met Ayahuasca.

  Besef dat er veel schaamte, schuld, gebrek aan zelfvertrouwen en slachtofferschap in ons huist. Helemaal wanneer er impactvolle / traumatische ervaringen hebben plaatsgevonden wat we diep hebben weggestopt (pijnlichaam).
  Het vraagt om uit de rol van slachtofferschap te komen, vanuit deze positie kan er namelijk geen verandering ontstaan.

  Dit vraagt nieuwgierigheid naar jezelf. Je hebt het recht te weten wat je is overkomen of waarom je blokkades hebt gecreëerd. Ongeacht de intensiteit van een gebeurtenis. Als het jou blokkeert, dan is dit een probleem waar aandacht naartoe mag. Ga voorbij de weerstand.

  Als je volledig met Ayahuasca verbonden bent en ze is sterk genoeg, dan dient de begeleider dit op te merken en respect te hebben voor je keus om niet te drinken. Echter, meestal is het de weerstand van het niet willen weten, waarbij de mind het overneemt.

 • Moet ik twee keer drinken tijdens een Ayahuasca ceremonie?

  Meestal, vooral wanneer je voor het eerst Ayahuasca drinkt, zal er tijdens de eerste ronde niet zo heel veel gebeuren. Het is onbekend en vaak zit er weerstand en wil de mind het blijven controleren. Wat hierdoor de Ayahuasca juist blokkeert.

  Een tweede drinkronde is daarom voor het merendeel van de deelnemers een doorbraak. De mind geeft op en men maakt verbinding en contact met zijn lichaam en zijn gevoel.
  Let op; het is een normaal gegeven dat er weerstand opspeelt voor het drinken van het tweede drankje. Weet dat dit de mind is die wilt blijven controleren. Weerstand is het niet willen accepteren. Blijf nieuwsgierig, volg je adem en ontspan.

  Uiteraard kan het ook zo zijn dat het medicijn sterk is, jij als deelnemer heel sensitief en er hierdoor geen behoefte is voor een tweede drinkronde. De procesbegeleider dient hier respect voor te hebben.

 • Hoeveel tijd is gezond tussen Ayahuasca ceremonies?

  Verandering in het dagelijks leven gebeurd meestal nadat men meerdere malen Ayahuasca heeft gedronken. Deze frequentie is persoon verschillend. Van 1 a 2 x per jaar, tot meerdere sessies binnen een bepaalde periode waarin men meerdere malen drinkt.
  De ene persoon zal het eenmalig drinken en de ander ziet het als een waardevolle jaarlijkse aanvulling; bewustwording, persoonlijke en spirituele groei.

  Het is een individueel proces waarbij de procesbegeleider vanuit zijn ervaring en kennis wel een advies kan geven. Voor sommige is Ayahuasca een spirituele groei en voor sommige gaat het eerst gepaard met diepe ‘wonden’ verwerken.

  Bij een overweging tot meerdere malen Ayahuasca drinken; wanneer je de inzichten en lessen vanuit een Ayahuasca ervaring niet in je dagelijks leven wilt toepassen en je geen verantwoordelijkheid wilt nemen over je eigen leven, dan heeft meerdere malen Ayahuasca drinken geen zin.

 • Niet over kunnen geven tijdens de Ayahuasca

  Als ik niet overgeef tijdens de Ayahuasca, heb ik het dan niet goed gedaan?
  Niet iedereen geeft direct over. Vaak, zeker wanneer men een periode later nogmaals zich gaat verbinden zal overgeven wel plaatsvinden. Echter kan men ook zonder letterlijk overgeven prachtige diepe processen ervaren. De een geeft over, de ander loopt een paar keer naar het toilet, geeuwt, trilt of neemt zonder moeite een ‘deep dive’ naar zijn / haar binnenwereld.

 • Bestaat een bad trip met Ayahuasca?

  Er bestaat geen bad trip.
  Mocht er een donkere / angstige ervaring te boven komen dan is dit een ervaring. Vraag jezelf ‘waar zit ik in?’ Of waar lijkt dit op? Blijf zonder oordeel voelen in je lichaam wat er gebeurt. Om volledig door deze ervaring heen te gaan, vraagt het aandacht en een open houding om erbij te blijven. Hierdoor kom je al snel bij een antwoord, een oplossing en een bevrijding. Dit geeft verwerking en heling.

  Angstige stukken zijn ervaringen die in ons onderbewustzijn zijn opgeslagen, maar waar we liever niet bij terug willen komen, er zit dissociatie op omdat het thema’s zijn die impact op ons hebben gehad gepaard met; schaamte, schuld, angst, woede, verdriet.
  Deze ervaring ‘kan’ in het moment worden ervaren als een bad trip.

  Lees hier meer over in deze blog; bestaat er een bad trip?

Een intentie (een eerlijke vraag aan jezelf) is belangrijk en zinvol. Het geeft sturing.
Ayahuasca kan soms overweldigend zijn en je veel laten zien of ervaren. Een intentie zorgt dus voor focus.
Het is daarom ook belangrijk om zelfonderzoek te doen – zoals aangegeven op deze site – en dat het probleem of je vraag zo helder mogelijk voor je is.

Let op! Een intentie is dus geen verwachting. Het is een vraag die jouw veld verbreed, heling, rust en acceptatie met zich meebrengt.

Mocht een intentie nog niet helemaal kloppend voor je zijn, maak je geen zorgen. Een plantwerker / procesbegeleider kan je van te voren ondersteunen met het vinden van jouw juiste intentie.

Sinds oktober 2019 is Ayahuasca in Nederland verboden te nuttigen. Hoewel het om de DMT gaat, deze is verboden.
De Mao-remmer (Banisteriopsis Caapi; Liaan van de Ziel of Peganum Harmala (Syrische wijnruit ) zijn wel legaal in Nederland.

Ayahuasca in complete vorm gegeven bevat DMT.  Ondanks dat er diverse wetenschappelijke onderzoeken lopen naar de helende werking en men steeds meer de (therapeutische)voordelen ervaart, is het nog bij de wet verboden om Ayahuasca met DMT te drinken.
In de landen Peru, Mexico, Costa Rica en Brazilië is Ayahuasca legaal.
Echter er zijn plekken, organisaties en ervaren plantbegeleiders in Nederland waar Ayahuasca in een veilige vorm wordt gegeven.

Deelname aan een ceremonie is altijd op eigen risico en verantwoordelijkheid. Je ondertekent hier dan ook een verklaring voor.

Door deze pagina’s te lezen ben je al in voorbereiding ;-).

 • Doe zelfonderzoek; Wat is mijn intentie, waar verlang ik naar, wat is mijn probleem eigenlijk? waar ben ik nieuwsgierig naar?
 • Ben ik in een fysiek en mentale gezonde staat om Ayahuasca te drinken? ( lees contra-indicaties)
 • Bij wie wil je een Ayahuasca ceremonie ondergaan? Niks is zo kwetsbaars als een Ayahuasca ceremonie. Dit vraagt een omgeving waar jij je prettig voelt, dit begint bij de procesbegeleider / plantenwerker.

  Eenmaal besloten te gaan drinken en waar / bij wie, dan ga je je voorbereiden.
  Mentaal; door 2 weken vooraf je rust te pakken.
  Fysiek; door 2 weken (mag ook eerder) voor de Ayahuasca ceremonie plantaardig te eten en bepaalde voedingsstoffen en medicatie te vermijden. (lees hier meer)

Jazeker. Er wordt een veilige vertrouwde setting gecreëerd met ondersteuning door ervaren gespecialiseerde procesbegeleiders. Over het algemeen laat de begeleiding de deelnemer zoveel mogelijk in zijn eigen proces.

Een Hands off methode is vaak een toegepaste vorm. Met de bedoeling dat je zelf al je emoties gaat voelen, ervaren en hierop mag vertrouwen. Op deze wijze leer je dat het innerlijk werk geheel aan jou is, jij beslist en maakt keuzes.

Procesbegeleiders merken vanzelf wanneer ondersteuning wel gepast en nodig is om je veilig te stellen en je verder in jouw proces te brengen. Het energiewerk wordt continue bewaakt om jou ruimte en veiligheid te geven.

De kunst is om de ervaringen waar je doorheen gaat, die in je bewustzijn komen, te herkennen.
Want wanneer je de ervaring herkent, dan ga je ‘door het proces heen’, hetgeen waar Ayahuasca voor bedoelt is; verwerken.
Dat noemen we heling, het er bewust mee kunnen zijn zonder enig oordeel.

Hoe blijf ik in de ervaring? Nieuwgierigheid! Stay open.

Dit kan gebeuren tijdens de eerste ronde van de Ayahuaca ceremonie. Je bent zenuwachtig, weet niet wat je te wachten staat en wellicht ben je ook wat angstig. Dit uit zich via controleren / vasthouden.
Dit is logisch, het onbekende is ook spannend en weerstand neemt hier vaak de overhand.

Je ‘monkey mind’ gaat aan en je blijft veel in het denken en jezelf ‘afleiden’. Je verzint letterlijk de gekste gedachtes, tot aan de boodschappenlijstjes op je keukentafel toe.
Vaak ben je hierbij ook nog eens jezelf aan het saboteren; ‘Zie je wel het lukt niet, het is niet voor mij weggelegd, ik ben niet goed genoeg, ik ben dom’ etc.
Het vraagt ontspanning en contact maken met je lichaam. Ontspan en wees nieuwgierigheid naar jezelf.

Let op: het komt ook voor dat men – eenmaal thuis – na een Ayahuasca ceremonie mooie inzichten en openbaringen ervaart.

 

Laat als eerste je verwachtingen los, moeilijk, maar probeer het.
Tijdens het drinken van Ayahuaca zul je ervaren dat tijd en ruimte vervagen. Je zintuigen worden sensitiever en scherper en je wordt uitgenodigd om via je lichaam, het voelen, contact te maken met je binnenwereld.

Je krijgt inzichten en antwoorden over je eigen geconditioneerde patronen, (valse) overtuigingen. Onverwerkte gebeurtenissen kunnen worden verwerkt maar er is ook ruimte voor het ontdekken van je eigen potentieel, levenspad en talenten.

Soms is de ervaring heel visueel, via geometrische figuren, cartoonachtige of met realistische beelden. En soms speelt het af via het voelen, wat even inzichtelijk kan zijn.
Deze innerlijke reis gaat vaak gepaard met fysiek reinigen; overgeven, naar de toilet gaan, trillen, geeuwen, huilen.
Normale en natuurlijke uitingen van loslaten. Het overgeven kan hierbij dan ook een mooi kwetsbaar symbool zijn van overgave aan jezelf.
Het overgeven ‘spugen’ heeft in deze een andere belevenis dan overgeven wanneer je bv. de griep hebt.
Overgeven tijdens de Ayahuasca komt vaak vanuit je tenen met een oerkracht teboven, wat meestal als een opluchting en bevrijding wordt ervaren.

 

 

Dit is bekende weerstand die menig man ervaart, vaak wanneer een tweede drinkronde wordt aangekondigd.
Helemaal als het je eerste verbinding is met Ayahuasca.

Besef dat er veel schaamte, schuld, gebrek aan zelfvertrouwen en slachtofferschap in ons huist. Helemaal wanneer er impactvolle / traumatische ervaringen hebben plaatsgevonden wat we diep hebben weggestopt (pijnlichaam).
Het vraagt om uit de rol van slachtofferschap te komen, vanuit deze positie kan er namelijk geen verandering ontstaan.

Dit vraagt nieuwgierigheid naar jezelf. Je hebt het recht te weten wat je is overkomen of waarom je blokkades hebt gecreëerd. Ongeacht de intensiteit van een gebeurtenis. Als het jou blokkeert, dan is dit een probleem waar aandacht naartoe mag. Ga voorbij de weerstand.

Als je volledig met Ayahuasca verbonden bent en ze is sterk genoeg, dan dient de begeleider dit op te merken en respect te hebben voor je keus om niet te drinken. Echter, meestal is het de weerstand van het niet willen weten, waarbij de mind het overneemt.

Meestal, vooral wanneer je voor het eerst Ayahuasca drinkt, zal er tijdens de eerste ronde niet zo heel veel gebeuren. Het is onbekend en vaak zit er weerstand en wil de mind het blijven controleren. Wat hierdoor de Ayahuasca juist blokkeert.

Een tweede drinkronde is daarom voor het merendeel van de deelnemers een doorbraak. De mind geeft op en men maakt verbinding en contact met zijn lichaam en zijn gevoel.
Let op; het is een normaal gegeven dat er weerstand opspeelt voor het drinken van het tweede drankje. Weet dat dit de mind is die wilt blijven controleren. Weerstand is het niet willen accepteren. Blijf nieuwsgierig, volg je adem en ontspan.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat het medicijn sterk is, jij als deelnemer heel sensitief en er hierdoor geen behoefte is voor een tweede drinkronde. De procesbegeleider dient hier respect voor te hebben.

Verandering in het dagelijks leven gebeurd meestal nadat men meerdere malen Ayahuasca heeft gedronken. Deze frequentie is persoon verschillend. Van 1 a 2 x per jaar, tot meerdere sessies binnen een bepaalde periode waarin men meerdere malen drinkt.
De ene persoon zal het eenmalig drinken en de ander ziet het als een waardevolle jaarlijkse aanvulling; bewustwording, persoonlijke en spirituele groei.

Het is een individueel proces waarbij de procesbegeleider vanuit zijn ervaring en kennis wel een advies kan geven. Voor sommige is Ayahuasca een spirituele groei en voor sommige gaat het eerst gepaard met diepe ‘wonden’ verwerken.

Bij een overweging tot meerdere malen Ayahuasca drinken; wanneer je de inzichten en lessen vanuit een Ayahuasca ervaring niet in je dagelijks leven wilt toepassen en je geen verantwoordelijkheid wilt nemen over je eigen leven, dan heeft meerdere malen Ayahuasca drinken geen zin.

Als ik niet overgeef tijdens de Ayahuasca, heb ik het dan niet goed gedaan?
Niet iedereen geeft direct over. Vaak, zeker wanneer men een periode later nogmaals zich gaat verbinden zal overgeven wel plaatsvinden. Echter kan men ook zonder letterlijk overgeven prachtige diepe processen ervaren. De een geeft over, de ander loopt een paar keer naar het toilet, geeuwt, trilt of neemt zonder moeite een ‘deep dive’ naar zijn / haar binnenwereld.

Er bestaat geen bad trip.
Mocht er een donkere / angstige ervaring te boven komen dan is dit een ervaring. Vraag jezelf ‘waar zit ik in?’ Of waar lijkt dit op? Blijf zonder oordeel voelen in je lichaam wat er gebeurt. Om volledig door deze ervaring heen te gaan, vraagt het aandacht en een open houding om erbij te blijven. Hierdoor kom je al snel bij een antwoord, een oplossing en een bevrijding. Dit geeft verwerking en heling.

Angstige stukken zijn ervaringen die in ons onderbewustzijn zijn opgeslagen, maar waar we liever niet bij terug willen komen, er zit dissociatie op omdat het thema’s zijn die impact op ons hebben gehad gepaard met; schaamte, schuld, angst, woede, verdriet.
Deze ervaring ‘kan’ in het moment worden ervaren als een bad trip.

Lees hier meer over in deze blog; bestaat er een bad trip?

Ayahuasca is een krachtig instrument en helend voor zowel lichaam als geest, maar is niet voor iedereen geschikt. Een zorgvuldige afweging en een voorbereiding zorgen voor een veilige ceremonie. Bezoek deze pagina over Ayahuasca en Veiligheid voor meer informatie.

kolibrie_revermannshares

Benieuwd naar wat Ayahuasca voor jou kan betekenen?

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier