Over intuïtie, de natuur & kruidenkracht

Herken je het wel eens?

Je loopt ergens en je denkt nee, ik sla linksaf en ineens kom je een oude bekende tegen, je hoort een boom achter je omvallen, of je ziet iemand gigantisch uitglijden daar waar jij ‘zomaar’ had kunnen lopen. Of anders; dat je ongekend geïnteresseerd bent in een thema, je weet nog niet waarom alleen dat het je uitermate interesseert.

Dat laatste dat heb ik; veel en vaak. Ik volg het inmiddels volledig (overigens niet zonder slag of stoot), niet wetende waarvoor, voor wie of wanneer ik dit in de praktijk mag gaan beoefenen. Alleen dat ik weet & de wil(skracht) voel. Zo is het met mijn plantenpad; met kruiden, medicinale planten voor het lichaam en voor de geest en dit verwerken in mijn werk en mijn vrije manier van leven.

Boeken te over, ik ben op de mooiste natuurplekken geweest die mij uitnodigde om te zien, te verstillen, ECHT te leren luisteren. Op wildplukwandelingen geweest die mij aanmoedigde om met mijn eigen stoute schoenen aan, in de vroege ochtend op pad te gaan, hup het bos in, of naar zee (zeewier) en gaan ontdekken.

Jezelf niet laten afwijken door ruis, ruis van anderen of de ruis van je eigen dodende afwijzing. Maar nee; voel, volg en vertrouw, ga doen. Leef, ontdek, val en lach en ben een ervaring rijker en rijper.

Kruiden en planten

Als ik voor iets een diepe grote buiging wil maken (wat ik ook doe, al is het maar met een intern gebaar) dan is het wel voor de natuur. Ik voel mij vaak nederig vergelijken met haar kennis, kracht, oneindige vergeeflijkheid en intelligentie, dat ik dit voel en oprecht meen vind ik al een ongekend grote stap naar bewustwording. 11 jaar geleden dacht ik hier anders over. ZIJ de aarde, de natuur, zonder oordeel of verwijt. Ze stemt af op wat gezond is in het moment en heelt – met de nodige consequenties – om telkens in balans te blijven. Gewoon omdat dat haar taak is ( ondanks dat ze zwaar wordt misbruikt).

Zij – mevrouw Aarde – heeft het enige recht hier om te heersen, als je het mij vraagt. Wij als mens zijn immers deelnemers op haar grond. Ze geeft ons vrijbrief om vanuit verbinding samen te leven, waarbij we worden uitgenodigd om vanuit liefde en eigen expressie volledig te leven en creëren, wat dit ook mag zijn; boswachter, bakker, timmerman, architect, chirurg, styliste, leraar of moeder/vader.

Het maakt niet uit, zolang we de aarde gezond weten te houden en weten hoe we met haar kunnen samenwerken, zoals het hoort. Maar zodra het een aards onderling ‘gekut’ gaat worden, waarbij het draait om macht, geld en jankende ego’s schreeuwend om aandacht waarbij er wordt ontnomen, geroofd, misbruik wordt gepleegd en het geven & nemen niet wordt verstaan, dan is het een keer klaar voor haar. Even laat ze het voor wat het is, vanuit vertrouwen, maar als het niet anders kan dan grijpt ze in, onverbiddelijk maar eerlijk. En even? Definieer even? Wat is tijd? Voor het universum is een mensenleven een kwestie van 2x knipperen.

Whoesss alleen al in stilte hierbij stilstaan zorgt ervoor dat ik mij als een bacterie voel. 1 zuchtje en ze blaast de mensheid van zich af…….en ze (de aarde) leefden nog lang en gelukkig.

Zet het je aan het denken? Mij wel.

Goed, via een grote bocht terug naar mijn interesse en kennis van kruiden, je intuïtie volgen en naar die mysterieuze kindse interesse blijven luisteren. Want daar draait het leven voor mij een groot deel uit; samenwerken met de natuur en je eigen talenten en kwaliteiten.

Het seizoen van reinigen is aangebroken, het voorjaar. Wanneer ik even mij social media open zie ik al snel kilo’s bleekselderij voorbij komen met massa’s gember en 13 andere super food poedertjes. Waarbij op de verpakking staat: versterkt het immuunsysteem.

People! Come on, open you eyes to the real. Don’t get me wrong, alles is beter dan een snicker weg te werken met aanvullend drie paaseieren gepropt in de rechterwang. Dus deze stap is echt al een grote op weg naar een gezonder leven.

Maar ik word persoonlijk getriggerd door de natuur, naar hoe ik ben opgeleid, wat kan ik nog meer leren en wat is er in het moment, in het seizoen, en in mijn omgeving te vinden en niet bij de AH of Jumbo. Mijn basiskennis over wildplukken in combinatie met natuurvoeding en de macrobiotiek borrelt op, en dit samen met mijn liefde en kennis voor planten en kruiden wordt een soort een perfecte soep die steeds krachtiger wordt qua potentie.

Bon, Het was stil in mijn woonkamer, een zachte lente ochtend, de vogels waren het enige geluid. Ik liep naar mijn keukentje om mijn favoriete banchathee te zetten. Het werd stil in mij en zonder dat ik er erg in had schoof ik in mijn keukenkast wat potten opzij en daar stonden ze; gedroogde bramenblad, duizendblad en kamille. Inmiddels 1,5 jaar geleden. Zelf geplukt, gedroogd in de zomerse zon en gelabeld weggezet maar nog top van kwaliteit. Nou, jongens! Ik was jullie totaal vergeten maar dit is mij toch een ‘just follow’ moment. Voorbij de ruis, totale aanwezigheid.

Ik ging er direct een thee van trekken, een liter op het vuur met een mengsel van deze drie.
* Bramenblad heeft een antibacteriële werking en ondersteund de luchtwegen,
* Duizendblad werkt oa vochtafdrijvend, slijmoplossend en stimuleert de galproductie.
* Kamille, lieve kamille, werkt voor veel soorten ontstekingen. Het versterkt de maag, stimuleert de gal, werkt samen met de baarmoeder en brengt rust in de tent #jouwlichaam.

Er zat teveel slijm in mijn lichaam, mijn hoofd voelde zwaar en ik merk dat reinigen d.m.v diverse kuren eraan zit te komen. Dit is een eerste.

Vervolgens, vanuit deze ongekend (sta er zelf ook van te kijken) lange serene stilte ging ik in mijn tuin zitten: ze kunnen mij allemaal maar wat, ga maar door met rennen jakkeren en veel bombarie maken, reminder: vergeet u niet te ademen? Just saying. Ik zit hier NU prima te genieten, met de berk tegenover mij, mijn kruidenthee op het vuur, de gekookte rijst die aan het uitdikken is en mijn pure cacao in de kast die ligt te lonken voor een ceremonie.

En toen volgde het volgende onderbuikgevoel; vorig jaar ben ik wat berkensap gaan tappen, het heeft nog wat meer soeplesse en elegantie nodig maar dat gaat nu – een jaar later – gebeuren.
Ik wilde eigenlijk een dieta doen met Bobinsana, een plant uit de Amazone die prachtig samenwerkt met ayahuasca. Wat ga ik ook zeker doen, maar voor nu – de maand maart – eerst een 10 daagse reiniging met o.a. berkenwater. Ik woon nu praktisch naast een berkenbos dus hoeveel signalen heeft een mens nodig, zou je zeggen ;).

De berk staat voor mij met zijn medicinale reinigende capaciteiten voor De Lente. Het water van de berk kun je dan ook alleen (met mate!) tappen in het voorjaar.

Nu is de tijd voor het schonen van je bloed, het afvoeren van de vastgeplakte dikke draderige kleverige afvalstoffen (ik dik hem eventjes wat aan om een punt te maken, snap je?) en van het zuiveren van je urine en luchtwegen.

Ga er op uit! Maak er een dagje van, picknick, make it fun! Pluk wat jonge brandnetels, wat madeliefjes (ja, die kan je ook eten) en ga ontdekken. Begin ergens, buiten je comfortzone van de supermarkt.
Je lever zingt alleen al bij deze gedachte een hallelujah mantra.

En zeg je: ‘Wel Carlijn, ik verlang zeker naar gezondere leefstijl….maar ik zie mij nog niet helemaal met tuinpak, rieten mandje en stro-hoedje al struinend in de ochtendglorie wildplukken (bij mijn buren in de achtertuin).
Awel. Dan zijn er meer wegen naar Rome.

Cacao & Natuur thema voorjaar & zuiveren.
Woensdag 30 maart voor 3 personen. Verbinden met jezelf, cacao, live muziek, reinigende voeding en een wandeling in de natuur.Dit vind plaats in mijn knusse huis, Zeeland in de natuur. Vind hier alle informatie.

E-course Gezond Vegan Koken
Pak gezonde voeding aan op je eigen tempo. Nog niet de drive om te wildplukken en detoxen maar wel om voedend eenvoudig vegan te leren koken? Dat kan via deze duidelijke speelse e-course Gezond Vegan Koken. Op eigen tempo in 4 weken met producten die in de reguliere supermarkten te koop zijn.

Deze cursus heb ik met veel plezier op zijn Carlijn’s ontwikkeld, all pre-recorded. Ik deel hier mijn kennis en stimuleer jou met gezonde recepten, theorie over hoe & waarom en masseer jou met een nieuwe manier van denken. Lees hier meer info.

Truffel ceremonie
Jezelf via een traditionele ceremonie verbinden met de truffel en diverse medicinale kruiden in een yurt. Ontvang inzichten en lessen via de intelligente wijze plant; de truffel. Lees hier meer informatie.

En wil je even persoonlijk contact, een brandende vraag of een verlangen delen? Stuur even een mailtje dan neem ik contact met je op.

Liefs xx, Carlijn

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier