Feel the Beat

 

Feel the beat. Geluid, het kan je raken tot in de kern.

Ik ben niet groot gebracht met muziek maar ik denk dat iedereen houdt van iets rauws of puurs, teder en zacht natuurlijk geluid. Thans ik zeg wel ‘niet groot gebracht’ maar mijn herinneringen als kind betreft geluid en muziek brengen mij naar;
Michael Jackson
Joe Cocker
Santana
Het paardengeluid van de hoefsmid, de hoeven, een grazend paard in de wei, het gehinnik

Geluid resoneert met ons op zo’n diep niveau. Tja, maar met wat eigenlijk? Met je hartslag? Met geluk? Dankbaarheid? Met ons hele zijn? Of met een oud ‘stuk’ waarvan je wellicht niet kan plaatsen wat het precies is alleen dat het voelt als thuis?Levensenergie vanuit het hart gegeven, iets wat voorbij woorden gaat. Of het nu om een piano, klankschalen, gitaar of een drum gaat. Het raakt je. Muziek is emotie en vervangt de ontbrekende woorden, ik denk dat wij het daar allemaal over eens zijn.

Hierbij wetende dat taal vanuit het woord ook een ander gezicht heeft; het kan voor meer verwarring zorgen, het kan iemand maken of kraken. Denk maar even aan het woord van Hitler, wat dat heeft teweeggebracht. Wees berispelijk in je woorden het kan puur vergif zijn.

Maar over instrumenten gesproken..….je kunt een voorkeur hebben maar het is altijd puur. Een oergeluid, rauw, vol, diep en zacht, licht en luchtig.
De drum begon aan mij te knagen na met meerdere ceremonies dit prachtige oergeluid te hebben ontmoet. Ze maken mij rustig en levenslustig.

Een drum geeft een verlenging van jezelf weer, en een samensmelting met de natuur, thans zo voelt het voor mij

Goed, mijn drum verlangen voor tijdens ceremonies en uiteraard mijn eigen geluk. Het idee was in mijn winterse onderstroom vol energie aan het broeden geslagen. En dan voila, dan ga je. En ik…..ik ga meestal vol voor een idee. Voordat ik het wist had ik een vrouw in Uden aan de telefoon die al 15 jaar drums maakt, letterlijk met hart en ziel.
‘Ja, ik kom graag langs’. Zei mijn stem voordat ik er überhaupt op kon kauwen. Het klopte voor mij, het gesprek op zichzelf was al heel prettig.

Ik verheugde mij er ontzettend op. Een kinderlijke speelsheid werd in mij aangewakkerd. Hoewel ik in die nacht mijn maantijd inging die alles behalve prettig was, stapte ik met een enthousiast maar ook emotioneel lichaam en geest in de auto, onderweg naar Uden (ergens moeite voor doen voelt voor mij trouwens ook lekker, dan weet ik dat ik iets echt graag wil).
Eenmaal binnen kwam ik in een warm bad terecht. Mijn eventuele drum staat hier wellicht te wachten. Een big thing voor mij.

De vrouw, de drumbouwer zei al vrij snel; Schat, veel mensen maken het onmogelijk moeilijk voor zichzelf om te kiezen. Doe  je ogen dicht en blijf drummen en dan kan zelfs een schoonmaakemmer mooi klinken. Volg gewoon je hart, dat spreekt vanzelf wanneer er een glimlach op je toet verschijnt’. Love it, we hadden direct lol.

Daar zaten we dan twee vrouwen samen, ze vertelde dat haar hond drie weken geleden was overleden. We hadden een oprecht gesprek, een traan een lach en humor. Jeetje, de toon was gezet. De sfeer was zacht, echt en met een liefdevol verdriet in ons (plus mijn maantijd wat alles x 10 versterkt).

Om even een stapje terug te gaan, ik ben een paardenmeisje geweest (wel geweest, het blijft altijd in je hart). Ik wilde mij dan ook niet blindstaren op een paardendrum maar er volledig neutraal instappen. Feel the beat.
Ze pakte voor mij een van de 20 drums. Wat denk je? Het was een paard. Het eerste geluid wat eruit kwam liet mij verstillen, hoe is het mogelijk. Ik werd teruggetrokken naar mijn tienerjaren, naar ‘mijn Misty’. Dat lieve donkerbruine zachte paardje met een hunkering naar vrijheid.

Ik had mijn keus al gemaakt, besefte ik achteraf. Toch ging ik het rijtje af en nam ruim de tijd. Ongekend bijzonder hoe elke drum, elk dier zijn eigen klank heeft met net een mannelijke of vrouwelijke touch. En dan hebben we het nog niet over de drumstok gehad, ook deze geven stuk voor stuk weer een andere verbinding en dus geluid met de drum.
Prachtig om dit te ervaren. Goh, 10 jaar geleden zat ik totaal ergens anders in mijn leven (#jongekantoorvrouw), ging door mijn bovenkamer met een grinnik.

Na 2,5 uur twijfelde ik met een geitendrum die ongekend diep en oers klonk. Tsja, een geit??? Ging door mijn gedachte. Heel misplaatst, het was mijn ego die toch liever wilde horen ‘Schotse Hooglander, Buffel, Paard’. Echter werd ik direct op mijn plek gezet en uit het veld geslagen door het verschil te horen tussen een hertendrum en deze guitige geitendrum.

Hmmmm, laat ik met mijn ogen dicht drummen, is dit hem dan wellicht voor mij, Le Chevré? Nee. Het is de paardendrum, de merrie, mijn ‘Misty’ van vroeger,100%.

Soms weet je iets eigenlijk al direct, dit was er zo eentje.

Instrumenten, ze verrijken mijn leven enorm. Stuk voor stuk zijn ze een verlenging van je emotie die mij steeds terugtrekken naar de kern, mijzelf; voorbij alle petten, rollen en conditioneringen. Spelen met geluid, even stappen in een andere staat van zijn en weten waar het echt om draait.
Bij mijn ceremonies is live muziek en stem ook een belangrijk onderdeel, geluid, telkens aangepast op de sfeer en wat er nodig is.

Om af te sluiten zei de lieve vrouw, de drumbouwer, in kwestie; ‘Ik ben haar twee weken geleden gaan bouwen, nauwkeurig met dennenhout en berkenhout, ik snapte niet waarom er toch zo’n ongekende drive in mijn lichaam zat. Normaliter duurt het langer om een drum te maken. Mijn man vroeg zich toch ook bedenkelijk af waarom ik zoveel harder werkte om deze drum af te maken. ‘Wel deze is voor iemand op korte termijn, het kan niet anders’.

Et voilà, een paar dagen later belde ene Carlijn vanuit Zeeland ;).
Soms moet iets gewoon zo zijn, zonder hier teveel woorden of verklaringen aan te hangen. Just feel the beat.

Wil jij ook jezelf eens ontmoeten, op andere lagen, op een ander niveau, buiten taal om?
Bekijk eens mijn agenda, wellicht is een verbinding met een truffel ceremonie in een authentieke Yurt met live muziek en gelijkgestemden nu wel het juiste moment voor jou.

Liefs, Carlijn

PS: het feit: Carlijn, whu? Dit strookt toch niet met je plant based lifestyle en dan een drum aanschaffen van een dierenhuid? Voor mij strookt dit wel, het gaat er voor mij om dat je bewust bent van de keuzes die je maakt en weet waarom. Dat geldt voor voeding maar ook het aanschaffen van producten en het invullen van je leven.
Net zoals met voeding eet ik af en toe iets dierlijks (roomboter of ei). Zo ook met het aanschaffen van non food artikelen en eigenlijk mijn hele leefstijl. Het gaat om een bewuste duurzame gedachtegang ipv hebzuchtige aankopen, (over)eten en overconsumeren.

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier