Van je HuisHouden

Iemand zei pas tegen mij dat ze het huishouden nu zo anders ervaart, want het is letterijk Van Je HuisHouden. Hoe mooi is die dan?!  Zowel je eigen huis – je lichaam – als het huis waar je in woont. Hou van haar en verzorg haar met plezier.

Mevrouw winter is wat dat betreft gelinkt aan ons innerlijk huishouden. Als je goed naar mevrouw Winter luistert dan zegt ze; ‘Schat, maak je niet druk, ik snap je hoor….die druk en dat ego wat continu schreeuwt om aandacht en veel moet van zichzelf. Maar kind, je bent welkom. Doe mee, herstel, rust uit en kom op krachten’.

Nu is het winter, deze maanden zijn voor velen uitdagend want ze vragen stilstand. De zomer is makkelijk, helemaal voor de drukke gehaaste westerse mens die altijd iets moet doen of onderweg is naar…….
De winter daarentegen vraagt het tegenovergestelde. Deze vraagt om pas op de plaats, bezinning, stilte e naar binnen keren. Broeden op nieuwe ideeën en de uitdagende lessen van het afgelopen jaar.

Het is dan ook niet zo opmerkelijk dat de winterse periode vaak gepaard gaat met een zwakke weerstand, griepjes en verkoudheden. Wij gaan maar door, alsof er een constante energie is waar wij op kunnen putten, terwijl de natuur ons uitnodigt om te zakken in ontspanning en ons lichaam te herstellen door aan te vullen met de juiste voeding; mineralen en warmte.

De winterenergie is krachtig. En wellicht is het daarom zo uitdagend voor ons als mens om ons hier volledig aan over te geven. Wij zijn nog te ver afgezonderd van de natuur. Om haar als kompas te volgen vinden wij ondanks het diepe weten in ons – nog steeds zeer onwaarschijnlijk, zowaar onmogelijk. Willen liever het hoofdstuk winter overslaan en doorakkeren zonder besef te hebben van wat de natuur op dit moment aan het doen is;

  • De grond is aan het herstellen er is weinig te oogsten (op de snijbiet en palmkool na)
  • De vogels fluiten niet in de ochtendglorie, zij rusten en besparen energie vanwege de schaarste.
  • De bomen zijn kaal, alle energie is ondergronds gecentreerd, getrokken naar de wortels om nieuw leven te creëren.
  • De knollen beginnen ondergronds in alle rust te zwellen om zo mee te groeien met het licht en de toenemende energie van het voorjaar.

Wei Wu Wei, het doen van het niets doen, sluit mooi aan bij de stilte van de winter.

Element water
Water is een van de krachtigste fasen van het seizoen, het kan met dodelijke snelheid en kracht bewegen. Het kan een hoekige steen glad maken en het kan verstillen als ijs. Het is flexibel en eindeloos met een ‘go with the flow’ mentaliteit. Water past zich aan, het is stil, geduldig maar ook vastberaden en niet te stoppen.

Nieren en blaas
De winter hoort bij het element water. De organen die hierbij horen zijn de Nieren en de Blaas. De nieren worden gezien als de bron van alle energie in ons lichaam. Ze slaan energie op zodat deze aangesproken kan worden in tijden van verandering, van herstel na ziekte, bij stress maar ook op gezond te verouderen.
De winter is de periode om extra goed voor onze nieren te zorgen. Daarom verlangt het lichaam naar rust, bezinning, behoud en opslag.

Angst en wilskracht zijn de emoties van de nieren
Angst. Vanuit vroeger heeft de winter 2 emoties; de angst voor buiten (kou) & te weinig voorraad.
De nieren zijn ook wel De Wil. Wilskracht, de motor achter ideeën en idealen. De wil zorgt ervoor dat de plannen die jij maakt worden uitgevoerd met alle uitdagingen die hierbij op je pad komen, je slaagt.

Ondersteunen met voeding
Voeding en gezondheid gaat verder dan eten. Het is contact maken met de natuur en jezelf.
Het advies is dan ook om met de winter vroeg naar bed te gaan en pas op te staan met het ochtendlicht. Zo heeft de zon de lucht wat meer opgewarmd en kun jij je beter behoeden tegen de kou.

Bescherm jezelf. De kou en vocht kunnen zonder moeite het lichaam binnen dringen via hoofd, nek, schouders en voeten. Dagelijks wandelen is een absoluut een aanrader maar wel met muts, goede warme schoenen en een dikke sjaal. Kou trekt eenvoudig omhoog naar de blaas en kan zo een ontsteking veroorzaken.  Dit is vooral belangrijk voor vrouwen met pms of die zwanger willen worden.


Tips om warmte in je voeding te brengen
* Laat het langer pruttelen op het vuur
* Kies voor warme, hartige soepen, stampotten, stoofpotten, volle granen en geroosterde noten, die je kern verwarmen en je voeden.
* Adukibonen, nierbonen en zwarte bonen. Je nieren zeggen dank x 100!
* Pompoenpitten, zonnebloempitten en zwarte sesamzaadjes. Deze hebben een verbinding met vruchtbaarheid wat gekoppeld is aan de nieren. Herstel de mineraalhuishouding
* Havervlokken, kastanjes, volle bruine rijst en boekweit. Producten met kracht die ondersteuning en gronding geven.
* Eet seizoensgebonden groenten (komkommer en tomaten verkoelen / pompoen en pastinaken verwarmen)
* Vermijd rauwkost, koude voeding. Dit verkoelt het lichaam en belast je nieren.


Er is meer om jezelf te voeden
Het is ook de perfecte tijd om naar je eigen schaduwstukken kijken. Naar binnen keren en voel dat je gedragen wordt door iets groters. Laat je wilskracht leiden;

  • Ga mediteren
  • Verbind je met een plant spirit / medicijn
  • Onderga eens een zweethut sessie
  • Pak die potlood en ga intuïtief tekenen of schrijf van je a
  • Werp jezelf om die gitaar heen en maak muziek.

Wees met jezelf, leer en accepteer vanuit liefde. Groei langzaam maar gestaag door naar de lente met een mooie voorraad aan opgebouwde energie.

Ennuhhh slow down, niemand anders zal dat voor je doen.

Liefs, Carlijn

 

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier