Van chaos naar kalmte

Waar boeddhisme, oude wijsheden, entheogenen planten en holistische therapievormen samenkomen.

Het Tibetaans Boeddhisme, geleid door Tibetaanse lama’s (ook wel monniken). Belichaamt diepgaande wijsheid en dient als een inspirerend voorbeeld voor alle mensen. Deze wijze leraren (vaak met een dosis humor) wijzen ons de weg voorbij de schijnbare grenzen van leven en dood.

In deze blog wil ik dieper ingaan op het belang van bewustzijn en hoe dit zich uitstrekt tot alle cycli van het menselijk leven, inclusief de dood.

De dood is niet minder levend dan het Leven zelf. Als mens hechten we ons krampachtig aan het leven, vaak ten koste van het erkennen van de dood als een even waardevol aspect van ons bestaan. Deze dualiteit van leven en dood vormt de essentie van ons bestaan, vergelijkbaar met yin en yang. Ze zijn beiden onlosmakelijk met elkaar verbonden en noodzakelijk voor onze volledige ervaring van het bestaan.

 

Het ego ploetert en vecht voor controle

Het ego streeft naar begrijpen, vastgrijpen, rationaliseren, analyseren en controleren. Het creëert een sluier van illusies die ons ware zelf verbergt. Het ego is niet wie wij zijn. Het is als een masker dat we dragen en waarmee we ons zo sterk identificeren dat de realiteit wordt vertroebelt en onze persoonlijke groei en bewustwording wordt belemmert. Het ego is vooral nuttig voor problemen, hoofdpijn, vermoeidheid en veel zorgen.

In het nummer “Go Beyond”, prachtig vertolkt door Tina Turner, resoneren de woorden die ons uitnodigen om voorbij illusies en beperkende gedachten te gaan, waar ware bevrijding van lijden te vinden is. Het betekent loslaten van het ego, dat verlangt naar begrip en controle, en zich vastklampt aan een vals zelfbeeld.

Verscheidene nummers, zoals “Dust in the Wind” van Kansas, “Hurt” van Johnny Cash en ”Knocking on Heavens Door” van Bob Dylan, weerspiegelen het menselijk streven om betekenis te vinden voorbij de illusie van het leven en de dood en tegelijkertijd ons aanmoedigen om moeilijke emoties en ervaringen onder ogen te zien.

‘Het is essentieel om de confrontatie aan te gaan met je schaduwzijde. Om even grof te zijn; je innerlijke demonen goed in de bek aankijken. Uiteindelijk ontkomen we als mens hier niet aan, de thema’s aankijken waar we niet trots op zijn en waar verdriet, schaamte en schuld op ligt. De ziel verlangt namelijk altijd naar groei en genezing. Gebeurt deze emotionele verwerking niet in dit leven? Dan wordt het vaak doorgegeven aan het nageslacht en nemen wij zelf ook de lessen om te leren mee terug, voorbij de dood, in een nieuwe incarnatie, een nieuw leven.’

 

 

Neem verantwoording over jezelf, overwin je angst & wordt bewuster

Wees bereid om je eigen negativiteit te overwinnen. Deze negativiteit ligt namelijk niet buiten ons maar immers altijd in onszelf. Dit proces van bewustwording vraagt om oefening, stap voor stap.  Waarbij de hulp van humor en jezelf niet te serieus nemen met een compassievolle blik een mooie ondersteuning is. Humor is liefde, humor is compassie hebben voor jezelf en de ander. Humor is de taal van het hart.

Hierbij deel ik direct een gouden tip van het leven; kies bij alle gedachtes niet een kant. Niet kiezen? Nee, er hoeft nooit te worden gekozen voor een goed en fout. Neutraliseer jezelf om in evenwicht te komen. Een stroming waarin je mee kunt dobberen en telkens jezelf terug in het midden kan plaatsen; je eigen centrum. Het midden kent geen goed of fout, het kent compassie en erkenning van beide kanten.
Het is dus een leer en training van het leven als het gaat om; bewustwording, spirituele ontwikkeling, compassie hebben en je levensdoel vinden. Helaas is hier geen weekendcursus voor en tegelijkertijd is deze ‘helaas’ direct het ego wat spreekt; de illusie. Het hoeft niet snel, waarom in vredesnaam? Je leeft nu en dat is al een geslaagd doel op zich.

Benader jezelf met een combinatie van wijsheid en speelsheid. Werk aan je projecties, herken en erken ze om je geest steeds wat zuiverder te maken. Op deze wijze ga je het leven zoveel gemakkelijker ervaren en zullen tegenslagen je minder snel uit het veld slaan. Je wordt een weerbaar mens. Beoefen bewustwording en leer verder te kijken dan de mind. Herstel de verbinding met jezelf en leer te voelen. Wat voelt mijn lichaam? Kan ik het benoemen? Wat voel ik en wat is mijn behoefte?

‘In het Tibetaans Boeddhisme worden wijze lessen aangereikt die samenkomen in mijn psychedelische vakgebied met sjamanistische wijsheden, de kracht van rituelen en het toepassen van diverse therapievormen. Allen gericht op bewustwording, persoonlijke ontwikkeling, spirituele groei en het doorbreken van valse overtuigingen en ingesleten conditioneringen. Ze leiden ons voorbij de beperkingen van de geest naar een dieper begrip van ons bestaan en geven antwoorden op ons levensdoel.’


Sogyal Rimpoche, een Tibetaanse lama;  Zie telkens wat je doet, wees gewaar van je eigen gedachtes, je oordelen, je aannames. Zie wat een illusie is van de oneindige projecterende mind. Wanneer je wat losser kunt komen van je ego, er afstand van kunt doen, je gehechtheid aan je lichaam en je identiteit, dan wordt je steeds wat zuiverder als mens en kom je dichter bij de waarheid en vrijheid. Dit zal angst (voor de dood) laten verdwijnen’.

 

The ‘rite of passage’, leven na de dood….terug in moeders schoot

Het in dit leven bewustzijn, werpt direct zijn vruchten af voor een leven met (meer) vrede, compassie en vrijheid. Dit is tegelijkertijd belangrijk voorwerk voor elk volgend leven. Het leven is geen podcast of zender die je uitzet. Er is meer na het sterven. Er is leven na de dood……

Er zit een constante continuïteit in de gehele menselijke cyclus van; conceptie, geboorte, leven, sterven. Men denkt dat alle ervaringen worden waargenomen met een fysiek lichaam, echter worden deze ook waargenomen door de ziel. En deze ervaringen die worden opgeslagen in onze binnenwereld.
Het sterven, de dood, is een ‘rite of passage’, een overgang in de cirkel van het oneindige bestaan. Het sterven is een springplank naar een nieuw bewuster leven.

‘Je kunt stellen dat de dood evenveel betekenis heeft als het leven, alleen zit hier bij het merendeel van de mens een grote ontkenning op. Ontkenning vanuit angst voor ‘het onbekende’ waarvan men aanneemt dat hij het (de dood) niet kent en zich hiervan (vaak onbewust) distantieert door niet bewust te willen worden van het mens zijn in zijn totaliteit.’

Het enige wat gebeurt tijdens deze ‘rite of passage’ is verandering van ‘het jasje’, de buitenkant, het lichaam en het geslacht. kortom de persoon (de persona) verandert. Maar de ziel niet, die blijft ervaren en incarneren.

Bewustwording met behulp van psychedelica

Een innerlijke reis met entheogenen heilige planten (Plant Spirit Proces) brengt je voorbij de perceptie van de mind en kan zowel zowel emotionele, fysiek als mentale heling teweeg brengen. De planten brengt je in contact met je eigen beperkende overtuigingen, blokkades maar ook jouw spiritualiteit. Dit zorgt voor zowel persoonlijke als spirituele groei.

In een omgeving van veiligheid, begeleid door ervaren begeleiders  (ook wel set & setting), hebben deze proces ceremonies de kracht om diepgaande transformaties te bewerkstelligen. Het kan helpen bij het verwerken van trauma’s, het aanwakkeren van creativiteit en het geven van antwoorden en inzichten die verband houden met je levensdoel en levenspad.

Tijdens een verbinding met psychoactieve planten, waarbij ik mij in deze concentreer op Ayahuasca vanwege mijn specialisatie, kan men in zijn innerlijke reis soms in diverse ervaringen van sterven terechtkomen (let op! het is een ervaring, niet letterlijk). Hierbij kan het sterven symbool staan. Het wordt ook wel een ego-dood genoemd. Je accepteert de vergankelijkheid en laat hiermee je gehechtheid aan je lichaam, je identiteit,  verlangens en angsten los. Dit proces van bewustwording is van waardevol voor elk individu, aangezien het ons in staat stelt om voorbij het ego te gaan en onze ware aard te ontdekken.

Het ego bestaat en houdt stand omdat we niet meer weten wie we daadwerkelijk zijn. Daarom is het leren van bewustwording, zelfliefde, mindfulness en het beoefenen van compassie zo ongekend belangrijk voor ieder mens. Het is je bestaansrecht.
Wat doe ik hier, waarom heb ik dit leven, wat heb ik te leren, wat heb ik te geven? Het geeft je rust, vrede en vrijheid.

Leer jezelf kennen en maak dit leuk, je bent het waard.

‘We zijn zelf de rechter en de veroordelaar, we hebben alleen onszelf te vergeven’. Sogyal Rimpoche


Ben je nieuwsgierig geworden naar wat een bewustwordingsproces van drie dagen op locatie, in een veilige natuurlijke omgeving met Ayahuasca voor jou kan betekenen? Plan hier een vrijblijvende call in of bekijk de agenda.

Lieve groet,
Carlijn

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier