Een zware bevalling…jouw bestaansrecht

‘Het viel wel mee’, ‘och kind, het was vrij een normale bevalling’, ‘ Er was niks aan de hand’, ‘Je was er zo uit’, ‘Gewoon zoals elke andere bevalling gaat….’.

Dit zijn veel reacties van moeders zodra we vragen naar onze geboorte.
Echter ligt het ietwat complexer of ‘dieper’ dan louter deze woorden. Elk mens gaat door twee gegarandeerde fases heen; het sterven en de geboorte. We maken ze beiden mee en deze fases hebben een grote impact op ons wezen. Uiteraard worden we ook gevormd door intense omstandigheden die gedurende ons leven plaatsvinden, echter het is een feit; iedereen is geboren.
Als we ons richten op de geboorte dan kan je stellen dat veel geboortes ten diepste een (traumatische) intense ervaring zijn geweest. Bedenk eens, van het leven in een universum op zich (de baarmoeder), via een ongekende oerkracht (met vaak de nodige beknellende angstige complicaties) naar een nieuwe wereld, volledig in afhankelijkheid, waar alleen huilen helpt voor het krijgen van liefde of voeding.

Bij deze voorstelling kan je je wellicht inleven dat dit een fase is waar we nauwelijks bij stil staan. Echter draagt dit bij aan het begin van ons leven, aan hoe wij ons vormen, gedragen en verhouden gedurende ons leven. Veel meer dan je zou denken.

 

De emoties van zowel de moeder als de foetus / baby dragen bij aan de ervaring van ieder zijn eigen unieke geboorte. Hierbij wil ik erkennen dat de veel voorkomende ‘matte’ reacties van moeders absoluut logisch zijn als zij nog niet zo bewust waren van zichzelf.
Je kunt jezelf afvragen: ‘Hoe is mijn geboorte geweest en de hele prenatale fase’, dit kan bijdragen wanneer je overweegt een innerlijke reis met Ayahuasca of andere entheogenen wilt ondergaan. Te denken aan;

  • Hoe bewust was de moeder tijdens de zwangerschap en bevalling van haar lichaam en emotionele staat van zijn?
  • Hoe was de emotionele en fysieke staat van de moeder, was spanning en/of stress wat zij ervaarde tijdens deze periode?
  • Was je gewenst of niet? Was ze blij en opgetogen toen ze erachter kwam dat ze zwanger was?
  • Waren er complicaties gedurende de zwangerschap? Zoals zwangerschapsvergiftiging, prenatale depressie, etc.
  • Waren er complicaties tijdens de geboorte? Te denken aan; met vacuümpomp geboren worden, met een tank, weeën opwekkers, keizersnee, stuitligging, met navelstreng om de hals, in couveuse komen te liggen etc.

Al deze ervaringen zijn opgeslagen in ons celgeheugen. Het zijn factoren die bij hebben gedragen aan het vormen van jouw gedrag, patronen en valse overtuigingen tijdens jouw ontwikkeling vanaf prenataal tot aan nu.
De mens bestaat uit een eenheid. Geest, ziel en lichaam vormen een eenheid en zijn met elkaar verbonden. Dat wat een baby ervaart in zijn psyche zal onherroepelijk ook zijn weerslag hebben in het lichaam. Via lichaamswerk en psychedelische reizen kunnen we diepere (emotionele) lagen aanraken en meer tot inzichten komen. Dit zal uiteindelijk de diepere verbinding met onszelf herstellen.

Jouw geboorte heeft meer invloed op je dan je wellicht beseft.
Tijdens psychedelische reizen (hierbij vermeld dat één van de unieke kwaliteiten van Ayahuasca ook het verwerken van geboorte-ervaringen is), kunnen deze ervaringen in een procesreis terug in ons bewustzijn komen om emotioneel te kunnen worden verwerkt.

Volgens Stanislav Grof ( visionair en grondlegger van transpersoonlijke psychotherapie, bewustzijnsonderzoeker, psychotherapeut en psychiater met > 50 jaar ervaring in onderzoek naar ongewone bewustzijnstoestanden ), kunnen we vaak een biologische basis vinden voor emotionele indrukken en patronen die teruggaan naar onze geboorte. Grofs mening wordt ondersteund door toonaangevend onderzoek op het gebied van de pre- en perinatale psychologie.
(Perinatale periode; de gehele periode van de zwangerschap tot en met de geboorte).
Grof heeft deze matrix van emotionele indrukken en patronen het Basale Perinatale Matrices (BPM) genoemd. Als je begrijpt wat de invloed hiervan is, kun je veel over jezelf ontdekken. Vooral als je een innerlijke reis met psychedelische planten of Ayahuasca wilt ondergaan.

‘De oorsprong van een probleem ligt altijd dieper geworteld dan je had verwacht’

Helen is een persoonlijke reis die we allemaal als individuen hebben te ondergaan, echter de patronen die we helen zijn vaak intergenerationeel en gaan terug tot voordat we werden geboren.
Bedenk eens dat het ei waar jij uit komt letterlijk werd gedragen door je grootmoeder, want je moeder ontwikkelde haar eitjes toen ze nog een foetus was in de baarmoeder van haar moeder, jouw grootmoeder. Coping strategieën, conditioneringen, gezinspatronen maar ook sociale en economische omstandigheden hebben generaties lang indrukken op ons gemaakt met de nodige imprints en overtuigingen die we meedragen en nog steeds proberen te verwerken.

Het mooie van persoonlijke en spirituele groei, de benadering van het helen van onszelf, is dat ons helen ook de afwikkeling betekent van een groter netwerk van elke sterke emotionele relatie die wij hebben met onze naasten en onze bloedlijn, zowel naar de toekomst als naar het verleden.

Volgens nieuw onderzoek worden deze indrukken het sterkst nagelaten terwijl we ons in de baarmoeder bevinden en in de eerste (4) jaren na onze geboorte. Ik deel graag de BPM fases van onze geboorte, ontwikkeld door Stanislav Grof. Deze fases kunnen in psychedelische reizen voorbij komen als het om het verwerken van geboorte-ervaringen, met name in Ayahuasca ceremonies, en zijn daarom voor mij ontzettend waardevol om de nodige aandacht aan te geven.

Het is je bestaansrecht om erachter te komen wie je bent, waarom je doet wat je doet en denkt wat je denkt.
Deze 4 specifieke BPM stadia van een geboorte hebben levenslang invloed op ons emotionele leven en op hoe we de werkelijkheid ervaren.

“Onbewust trekken we specifieke situaties en/of mensen aan, of worden wij tot hen aangetrokken, die de exacte dynamiek van het originele trauma nabootsen. Als voorbeeld: als we een intense druk en beknelling ervoeren tijdens de geboorte die ons overweldigde, dan kunnen we dit rechtstreeks nabootsen door ons constant gedurende ons leven in relaties en/of werkomgeving te plaatsen waarin we onder druk staan, in een hoek gedreven voelen of in benauwde situaties terecht komen.”

Ons emotionele brein is al ontwikkeld nog lang voordat ons rationele brein gaat werken, veel van deze patronen zitten geworteld in onze tijd in de baarmoeder en in de ervaring van onze geboorte. Naarmate Grof deze vier primaire BPM fases begon te onderscheiden, merkte hij ook archetypische verbanden op tussen iedere fase en patronen over hoe ze verwant zijn aan ons emotionele leven.

De 4 basis perinatale fases (matrices) van onze geboorte

BPM 1 – Het vruchtwateruniversum
Dit is de fase waarin de foetus in de baarmoeder zwemt in een tijdloze staat, een universum op zich. Afhankelijk van de emotionele en fysieke gezondheid van de moeder, haar milieu en dieet, kan dit een ontzettend fijne geborgen of juist zeer ongemakkelijke ervaring zijn.

Positieve ervaringen in deze fase zijn verwant met een gevoel van eenheid, tijdloosheid, mysterie, transcendentie en samadhi.
Negatieve ervaringen in deze fase zijn verwant met een gevoel van niet-geaard zijn en onthechting van het leven.


BPM 2 – De kosmische onderdrukking
BPM II is de fase waarin de baarmoeder zich begint af te sluiten, ons samendrukt en ons naar het geboortekanaal duwt. Aangezien we niet meer drijven, is deze fase onze eerste ervaring met het verlopen van tijd en de eerste ervaring met een contrast tussen verdrukking en ontspanning; het begin van de dualiteit.
Hormonale veranderingen leiden tot een vermindering in zuurstof en de druk van de weeën tegen de gesloten baarmoederhals.

Positieve ervaringen in deze fase zijn verwant met opwinding en een uitgelaten gevoel over een nieuw vooruitzicht of integratie van nieuwe informatie, verandering en / of wijsheid.
Negatieve ervaringen met deze fase zijn verwant met een gevoel van een dreigende crisis, angst voor of weerstand tegen nieuwe ontwikkelingen in je leven.

BPM 3 – De strijd dood vs wedergeboorte
Tijdens BPM III komen we daadwerkelijk in het geboortekanaal. De verhoogde stress of compressie is verwant met de strijd en het reiken naar het licht aan het einde van de tunnel. Omdat de bevalling een angstiger moment is voor de moeder en de gewetens versmelten, wordt de inhoud van het moederbewustzijn ook door het kind in grotere mate intenser ervaren dan in de eerdere fases.

Een negatieve ervaring in deze fase is het gevoel dat je samengeperst wordt of zelfs verpletterd wordt door je omstandigheden in het leven, of dat je wordt overweldigd door de tegenstrijdigheid in je levensbehoeftes. Gevaar op de loer, het bestaan in risico, beklemming enz.

Je kunt ook het gevoel hebben van; vechten voor het leven, seksuele sensaties tot aan verkeren in een vulkanische epische extase.

De ervaring van de energie in deze fase van de geboorte kan gevoeld worden als elektrische ontladingen van hoogspanning. In geval van complicaties kan deze energie worden geblokkeerd en op een intense manier worden herbeleefd. Deze energie en zijn impuls tot uitzetting kunnen symbolisch weergegeven worden via o.a. bommen, explosies en allerlei oorlogszuchtige confrontaties.

Andere symbolieken die voorbij kunnen komen tijdens een psychedelische reis die verband houdt met energie en explosies zijn; vulkanen, aardbevingen, tornado’s, natuurrampen waarbij geweld betrokken is en menselijk geweld gericht op rellen en oorlogen.

Een positieve ervaring in deze fase is verwant met de ‘flow’- vibe, het volledig ‘in the zone’-zijn, wanneer je dingen vrijwel automatisch en moeiteloos regelt als je ze tegenkomt. Je bent uiterst geconcentreerd en efficiënt met je taken bezig.

BPM 4 – De ervaring dood vs wedergeboorte
Onze verschijning in de wereld; Bevrijding

De baby komt uit het geboortekanaal, een nieuw leven begint. Een ervaring van sterven en opwekking, de foetus sterft en de baby wordt geboren. Een ervaring van vernietiging en vernieuwing, harmonie, liefde en licht. Een spirituele ervaring kan een terugkeer naar de kosmos zijn, beschermd en omringd worden door engelen en een terugkeer naar het oceanische gevoel van ruimte ( de BPM 1 fase).

Bewust worden van het begin van jouw bestaan geeft verrijking en antwoorden. Elke fase symboliseert onze eigen creatie, dus het is begrijpelijk dat het ons zo diepgaand kan beïnvloeden gedurende ons leven. Het is belangrijk om het niet te zien als een straf. Onze relatie met deze herinneringen kan ons juist sterker en weerbaarder maken wanneer we er bewust van worden, ongeacht of de ervaring positief of negatief was.

Je bent geen slachtoffer, maar een krachtig wezen dat bestaat om deze emoties te ontwikkelen, ervaren, doorvoelen en om te zetten. Als je in staat bent om dit vanuit een breder perspectief te accepteren, dan kan je compassie ontwikkelen voor je eigen proces.
Deze spannende ontdekkingsreis kan leiden tot een dieper gevoel van verbondenheid, vrede en berusting met jezelf. Jezelf beter leren kennen is een gegeven voor ieder mens op zich. Zie het als een cadeau wat je zelf uit mag pakken.
Dit innerlijk werk aangaan met ondersteuning van psychedelische procesreizen kan bevrijding, bewustwording, persoonlijke groei en diepgaande transformatie teweegbrengen in je leven.

 

Steeds meer procesbegeleiders die Ayahuasca ceremonies en processen in Nederland begeleiden, staan achter de theorieën over geboorte- en sterfprocessen en erkennen de waarde van de Circle of Life en het bewustwordingsproces hieromtrent. Het is enorm waardevol wanneer de procesbegeleider ervaring heeft met deze thema’s en daardoor de juiste ondersteuning kan bieden wanneer deze thema’s naar voren komen.

Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een plantenwerker, psychedelische facilitator, therapeut of begeleider deze achtergrondinformatie bezit en tevens zelf de nodige ervaringen heeft opgedaan tijdens trainingen en persoonlijke groei met psychedelische planten of Ayahuasca.

Als je vragen hebt of als je interesse is gewekt voor het ondergaan van een Plant Spirit Proces, voel je vrij om contact met mij op te nemen via: info@revermannshares.nl.

Liefs,
Carlijn Revermann

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier