De Pleaser …voor liefde en liefde en liefde

Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde; een relatie waarin de ander mij altijd begrijpt. Punt (geen gedoe). Helaas is een relatie het meest uitdagende van een menselijk bestaan. Zoekende naar een perfect plaatje, wat niet bestaat. In deze blog belicht ik een veelvoorkomend gedrag; Please gedrag. Zowel binnen als buiten een liefdesrelatie.
De Pleaser, veelal vanuit de man. Mister Nice Guy.

 

Veel mannen willen kosten wat het kost conflicten vermijden en vooral hun vriendelijke kant laten zien, zelfs als dit hun persoonlijkheid schaadt. Ze zijn niet integer naar zichzelf en blokkeren hierdoor het bereiken van hun doel en het gehoor geven aan eigen behoeftes.
Gedurende je leven zul je geweldige lieve mensen ontmoeten met goede intenties, je krijgt energie van hen en je wordt enorm geïnspireerd. En…. Je ontmoet zelfingenomen mensen die aan hun eigen belangen denken en die van niemand anders.

Hoewel de meesten van ons zo goed mogelijk met zijn medemens om probeert te gaan, is er ook een groep, meestal mannen,  die te hard hun best doen om aardig gevonden te worden. Ze onderdrukken hiermee hun ware persoonlijkheid om elk conflict te vermijden.
Besef dat wanneer vriendelijkheid tonen schadelijk voor jezelf wordt, er een probleem is. Je merkt dat je die bal te lang onder water probeert te houden ( je echte persoonlijkheid) wat doodvermoeiend en slopend is. Je kropt de frustratie steeds meer op en dat wacht op een uitbarsting, een tikkende tijdbom die vaak via een niet zo tactische handeling tot uiting komt.

Vriendelijkheid is absoluut een positieve eigenschap; veel geven aan de ander. Maar alleen als dit zonder verwachting is en onvoorwaardelijk. Bevestiging zoeken bij de ander via het geven, Pleasen, is een toxische gewoonte waarin ik je graag aanmoedig deze af te leren.

***

De Pleaser heeft vaak een goede relatie met zijn moeder, of hij was vroeger een ‘mama’s kind’ en met vader was het een lastiger verhaal. Er is een afkeer tegen hem wat gepaard ging / gaat met geen emotionele binding te hebben ervaren in de kinderjaren (en vaak het heden). De Pleaser zal nu als volwassen mens in een relatie met de vrouw (of man) er alles aan doen om hem / haar te pleasen. ‘U vraagt wij draaien’. Ze hoeft maar te vragen, te wenken, een beetje te miepen en jengelen en hij zal voor haar lopen. Zonder weerstand en vooral zonder zijn eigen grens aan te hebben gegeven.

Het punt is; wij hebben allemaal als mensen onze eigen grenzen die wij moeten bewaken en die gerespecteerd dient te worden door onszelf en de ander. Alleen weet de Pleasende man hoogstwaarschijnlijk niet wat zijn grenzen zijn want hij wil gevoed worden met een behoefte die niet vervuld is. De eigen grens is weg want men wacht op de voeding; erkenning, acceptatie, waardering en liefde van de ander. Dit verlangen ligt bij de kern in het verleden; de hunkering naar liefde van de moeder.

Realiseer dat als je je grens nooit hebt aangegeven, dit niet helder is voor de ander. Waarbij de vrouw in kwestie, als het een liefdesrelatie betreft zij (als primitief dierlijk gedrag) jou zal gaan testen en kijken tot hoever je blijft staan. Ze zal aftasten wat ze aan je heeft en hoe weerbaar je bent.

Alleen heb jij een heel andere behoefte te bevredigen en denkt dit uit je relatie te kunnen halen, dus als man blijf je braaf Pleasen (ook in elke andere vorm van relatie en contact met mensen). Met de onderliggende gedachte; Als ik ….. doe, dan; word ik gezien, geliefd en gewaardeerd. Door dit gedrag, waar je telkens ‘de tafel blijft dekken, afruimen en afwassen en opruimen’ voor de ander, zal de vrouw over jouw grenzen heen blijven gaan, omdat ze simpelweg niet weet waar jouw grens ligt. Beter gezegd, zij heeft geen flauw benul wie ze eigenlijk tegenover haar heeft.

Na verloop van tijd is de vrouw het ‘ u vraagt, wij draaien gedrag’ van haar partner beu. Dit resulteert bij haar in een niet zo fijne houding, namelijk een mannelijke energie. Ze wordt harder, trekt een muur om zich heen, vormt een kille houding (wat we ook wel in de volksmond bitch noemen)…..en neemt de ‘ ik doe het zelf wel’ rol aan. Mannelijk gedrag vanuit de vrouw.
We weten dat nu in de basis de rollen volledig zijn omgedraaid. En ondanks dat je de vinger er wellicht nog niet op kan leggen, voel je dat dit niet een gezonde relatie is.

Wat er gebeurt, is dat de hele balans tussen man en vrouw verstoord is geraakt. Er is een onderdanige man en een dominante vrouw. Terwijl ten diepste de vrouw wil leunen tegen de man, zodat ze kan verzachten, haar gevoel meer kan laten stromen en uiten via wijsheid gepaard met kracht, verfijning, speelsheid en creativiteit.

De man de oever, de vrouw het water. Hij is steady, kent zijn plek, kent zichzelf….die kan wel tegen een stootje van een piepende / uitdagende vrouw. De vrouw kan hierdoor blijven varen op haar gevoel en ervaart de veiligheid om dit te kunnen uiten waarbij ze de behoeftes van de man ook respecteert. Er ontstaat een mooie dans onderling. Met hierbij het besef dat ook de man vrouwelijke kanten heeft. Als mens heb je beide kanten in je; de mannelijke en vrouwelijke energie.

Om terug bij de Pleaser te komen. Hij heeft te realiseren dat hij de liefde heeft te ontvangen van als eerste zichzelf. En dit gebeurt door je grenzen aan te geven richting de ander. Door voor jezelf te gaan staan en durven uit te spreken (hierbij niet wetende wat de uitkomst wordt). Het vraagt integriteit naar jezelf en buiten verwachtingen en aannames blijven.

Let op! Dit betekent niet het doorslaan naar egocentrisch gedrag, iets wat vaak gebeurt in het teken van; ik kies nu voor mijzelf. Waarbij elk besluit en gedachtegang word weggezet onder het thema zelfliefde. Iets wat zich kan uiten als een koele arrogante kikker. Dat gaat niet werken. Bij egocentrisch gedrag ontbreekt empathie voor de ander.

Wat in deze hele dans van zelfkennis en een eerlijke liefdesrelatie belangrijk is, is geweldloze communicatie. En dat is feitelijk een spirituele beoefening.
Dit begint met empathie voor jezelf tonen en door te leren benoemen wat er echt op je hart ligt. Voorbij het wijzen naar de ander. Maar letterlijk het beestje bij de naam te noemen, ook al is dat direct, het is eerlijk. En eerlijkheid is een basis voor veiligheid en begrip kunnen tonen naar elkaar.

 

***

 

Of het nu om een liefdesrelatie of een werkrelatie gaat. Keep it Real. Een helaas is eerlijkheid niet altijd prettig te horen, we kijken er liever aan voorbij. Maar het komt direct bij je terug omdat je wegkijkt van jezelf en merkt dat het masker wat je opzet ook ten koste gaat veel relaties, ook van vriendschappen.

Het doel van beiden je grenzen aangeven is om gelijkwaardig met elkaar om te kunnen gaan met respect en empathie. En dat kan pas als er verbinding is. Echter heb je eerst met jezelf deze verbinding te maken door te luisteren naar je gevoel en deze niet meer te blijven negeren (door o.a. in de mind te blijven hangen / rationaliseren).
Het belangrijkste in deze beoefening en training is om jezelf niet meer af te wijzen en te veroordelen. Wanneer je dit wel doet, dan veroordeel en wijs je de ander ook af.

Met kleine stapjes zul je merken dat je aanzienlijk grote sprongen kan maken die zowaar als magie en verbinding ervaren kunnen worden. Streef naar een gelijkwaardige respectvolle relatie waarin je jezelf en de ander volledig ziet. Elke keer opnieuw. Zo kan er weer een team ontstaan wat beiden verantwoording voor zichzelf neemt en ook hierbij ruimte durft te pakken voor zichzelf en deze ook weer geeft aan de ander.

Realiseer dat een gesprek aangaan met elkaar, met meningsverschillen, niet het makkelijkste is. Het is voor de meeste onder ons op vrij jonge leeftijd afgeleerd. Maar het is menselijk, het – de weerstand en het sparren – is nodig en juist hierdoor leren we van elkaar en onszelf.

***

 

We leren om ons schild af te doen, we leren de ander waardering te geven als hij / zij gelijk heeft. En we leren om bij onze eigen waarheid te blijven en daarvoor te gaan staan zonder de ander daarbij te veroordelen. We leren hoe krachtig Echt met elkaar Praten eigenlijk is.
Ieder mens verandert, alleen zien we dit niet vaak in onze eigen (liefdes)relaties. Het is een dikke klit, een verweven dna streng wat voor vertroebeling zorgt waardoor we niet meer zuiver naar elkaar kunnen kijken. We blijven hangen in het verleden, dat is veilig, dat is wat we kennen en tegelijkertijd waar we geraakt zijn. En dit projecteren we op het heden, op situaties waar we NU door getriggerd worden. Echter zit de angel niet in de trigger, de angel haakt op een gebeurtenis in het verleden.

 

Train jezelf en realiseer dat zowel jij als de ander constant verandert. En soms de ene meer dan de ander.
Verandering is een constante waarbij het de vraag is; kan je elkaar blijven versterken en positief uitdagen in een relatie? Of ontgroei je elkaar en is het tijd om afscheid te nemen.

Uiteindelijk is het de uitnodiging om de ander niet te willen veranderen. Dat gaat niet. Leer jezelf dit gedrag op te merken. Het is namelijk een vorm van invloed en controle willen hebben. Terwijl je zelf het probleem bent.
Ook ik tuin vaak genoeg in dit gedrag. Het is moeilijk en blijft een beoefening gedurende het leven.

Zie jezelf, zuiver jezelf elke dag opnieuw. Zie de ander en besef dat er absoluut geen ideaal beeld is van hoe een relatie hoort te zijn.  Een liefdesrelatie ondergaan is het moeilijkste en tegelijkertijd mooiste wat er is.
Wat is man zijn en wat is vrouw zijn? We hebben er beelden ( imprints) en ideeën over. Hoewel de werkelijkheid volledig anders is. Het is normaal dat zowel de man als de vrouw beiden ook mannelijk en vrouwelijk gedrag hebben. Je bent mens.

Blijf weg van het morele plaatje. Als het klopt en werkt voor jou en voor de ander, dan is dat het. Punt.

 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je werken aan jezelf door innerlijk werk te verrichten? Wil je jezelf beter leren kennen en werken aan je persoonlijke ontwikkeling of het verwerken van trauma’s of intense gebeurtenissen?
Wordt bewuster en begrijp waar bepaalde ingesleten patronen en conditioneren vandaan komen. Neem een kijkje op de Plant Spirit Proces pagina. Of meld je aan via de agenda, hierna volgt een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.

Plant Spirit Proces; een diepgaande bijzondere driedaags bewustwordingsproces met 2 psychedelische verbindingen, lichaamsgerichte oefeningen, integratie- en groepswerk.

 

Liefs, Carlijn

 

Aanrader boek;
De giraf en de jakhals in ons

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier