Stanislav Grof – visionair en grondlegger van transpersoonlijke psychotherapie

“De westerse wetenschap nadert een paradigmaverschuiving van ongekende proporties, die onze concepten van de werkelijkheid en de menselijke natuur zal veranderen, de kloof tussen oude wijsheid en moderne wetenschap zal overbruggen en de verschillen tussen oosterse spiritualiteit en westers pragmatisme zal verzoenen.”
-Stanislav Grof-

 

Stanislav Grof – (Praag, 1 juli 1931) is een van oorsprong Tsjechische bewustzijnsonderzoeker, psychotherapeut en psychiater. met > 50 jaar ervaring in onderzoek naar ongewone bewustzijnstoestanden.
Hij was de hoofdonderzoeker in een psychedelisch onderzoeksprogramma aan het Psychiatric Research Institute in Praag, Tsjecho-Slowakije, hoofd psychiatrisch onderzoek aan het Maryland Psychiatric Research Center, assistent-professor psychiatrie aan de Johns Hopkins University in Baltimore en Maryland.

Zijn invloed strekt zich uit over wetenschap, psychiatrie, filosofie, spiritualiteit en meer. Hierdoor classificeren vele notabelen op deze gebieden hem als een ongeëvenaarde vernieuwer en inspirator.
Hij is o.a. een van de grondleggers van de transpersoonlijke psychotherapie. Grof is met name bekend geworden vanwege zijn vroege onderzoeken (1956-1967) naar LSD en de effecten ervan op de menselijke psyche, het terrein van de psychedelische psychotherapie.

In zijn 60-jarige carrière is hij een ongeëvenaarde pionier geweest betreft het onderzoeken en proberen te grijpen van het menselijk bewustzijn. Grof heeft als psychiater en researcher onder meer de basis gelegd van psychedelische psychotherapie. Waarbij mystieke en spirituele ervaringen van mensen onderwerp van studie zijn.

 

Holotropic States of counsiousness
Een naam die Grof heeft gegeven aan hetgeen wat ons heling, diepe transformatie en evolutionaire potentie kan geven. Een staat van zijn die antwoorden, verheldering en inzichten geeft over ons bewustzijn en potentieel als mens.

Een ander levenswerk van Grof is wat hij de “cartografie van de psyche” noemt; ‘De kaart van de geest’. Hij breidde de traditionele categorieën van de geest uit (met de oorsprong vanuit Freud) en ontwikkelde ze volgens de traditionele psychotherapie. Dit waren de ‘post-natale’ biografie (je leven en ervaringen sinds je geboorte) en het Freudiaanse model van het individuele onbewuste. Grof stelde dat deze categorieën jammerlijk beperkt waren om een volledige kaart van de menselijke psyche op te stellen. Hij voegde de;
Perinatale’ (moment van conceptie t/m geboorte herinneringen)
En het
Transpersoonlijke (voorbij identiteit en ego, tijd en ruimte, ook wel ego-dissolutie genoemd) hieraan toe.

Grof heeft een raamwerk ontwikkeld voor een pre, perinatale en transpersoonlijke psychologie waarin o.a. LSD praktijkervaringen op perinataal biografisch en transpersoonlijk niveau worden gerelateerd aan 4 perinatale basismatrices (BPM I, II, III en IV) met hierdoor gevormde “COEX”-systemen als algemeen organiserende principes die  (traumatische) ervaringen, herinneringen en fantasieën met een soortgelijke emotionele of energetische lading met elkaar weet te verbinden als een rode draad in een menselijk bestaan.

Vanuit o.a. het werken met diverse heilige psychoactieve planten, is inmiddels gebleken dat de twee meest impactvolle gebeurtenissen* voor ieder menselijk bestaan sterfte en geboorte zijn.
Bij sterven het loslaten van je identiteit , je geliefde, je lichaam. Bij geboorte de oerkracht van de bevalling van de ene wereld (baarmoeder) naar de buitenwereld, tezamen met angst voor overleving, de emotionele tape tussen zowel moeder als kind wat gevoeld wordt en de nodige complicaties die voor kunnen komen tijdens de geboorte (met navelstreng om de nek, weeenopwekkers, poepen in vruchtwater, te lang vastzitten in baarmoederhals, keizersnede, stuitligging, couveuse etc.)

Deze ervaringen worden als dusdanig intens ( en traumatisch) ervaren en daardoor met regelmaat in een verbinding met een psychoactieve plant terug in ons bewustzijn gebracht om emotioneel en fysiek te kunnen worden verwerkt. Wat heling brengt.
De 4 perinatale basismatrices – uitgewerkt door Grof – komen o.a. tijdens de plant verbindingen met regelmaat naar voren, samen met ego dissolutie en het ondergaan van stervensprocessen.

Wanneer je vanuit het standpunt bekijkt; het onverwerkte wil terug in ons bewustzijn komen om verwerkt te worden, is het een logische verklaring dat deze twee intense ervaringen graag verwerkt willen worden.
Wat als gevolg zorgt voor; rust, vrede, ontspanning, levenskracht, bewustzijnsgroei, fysieke heling en zuivering, overstijgen van beperkende overtuigingen, loslaten van vastgeroeste conditioneringen, je levenspad ontdekken, vertrouwen, compassie met jezelf en je medemens laten groeien enz.

Wellicht bekruipt een vorm van angst of weerstand je, wanneer je leest dat een plant verbinding wedergeboorte, (symbolische) stervensprocessen en ego-dissolutie teweeg kan brengen.
Echter, wanneer men bereid is met nieuwsgierigheid zichzelf te willen ontdekken en bereid is tot loslaten van controle vanuit de mind, dan kunnen – mochten deze ervaringen zich aandienen – deze kwetsbare lessen ongekend prachtig, wonderschoon en helend werken. Het geeft men levenskracht zeker wanneer onbewuste ervaringen terug in ons bewustzijn komen en we deze tot op een zeker niveau fysiek mogen ervaren. Onzekerheid wordt vervangen door zekerheid en het vertrouwen in onszelf zal groeien.

*Los van overige (traumatische) impactvolle gebeurtenissen die ons als mens kunnen overkomen tijdens het leven. Te denken aan; slachtoffer, dader of toeschouwer van een traumatisch ongeval, misbruik, verlies, echtscheiding, ziekte etc.

 

 

In de loop der tijd heeft Grof op basis van 50 jaar intensief klinisch onderzoek, met meer dan 4500 cliënten die innerlijke procesreizen zijn ondergaan met LSD ( totdat in 1971 psychedelica verboden werd) en resultaten vanuit jaren verbonden ademwerk bewonderenswaardige uitgebreide en complete cartografie van de diepere menselijke psyche weten te ontwikkelen en hier diverse boeken over geschreven, o.a. vier vanuit diverse boeken van Grof zijn verschenen in het Nederlands:

Geboorte, dood en transcendentie
‘Op de drempel van het leven’
‘Reizen door de geest’
‘De nieuwe psychologie – inzichten uit hedendaags bewustzijnsonderzoek’

 

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier