Ervin Laszlo
Ervin Laszlo (1932) is een van oorsprong Hongaarse wetenschapsfilosoof en was eerder hoogleraar filosofie, systeemwetenschap en futurologie. Hij kreeg in 1970 het hoogste doctoraat van de Sorbonne, de universiteit van Parijs, en ontving eredoctoraten uit de Verenigde Staten, Canada, Finland en Hongarije. Hij ontving verschillende internationale vredesprijzen en werd in 2004 en 2005 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Hij houdt zich onder meer bezig met de systeemtheorie en de integrale benadering die momenteel steeds vaker wordt gezocht.
László werkt in zijn boek Science and the Akashic Field: An Integral Theory of Everything de hypothese uit dat er een veld van informatie is, waarin alles van het heelal is te ‘lezen’. Hij vergelijkt dit veld – een dimensie naast het fysieke – met Akasha (Sanskriet voor ‘ruimte’), the “Akashic field”. Hij onderbouwt hoe deze hypothese verschillende problemen kan oplossen die naar voren komen vanuit de kwantummechanica, met name de aspecten van ‘het niet plaatselijke’. Daarnaast presenteert hij deze “theory of everything” als oplossing voor de strijd tussen wetenschap en religie.
Laszo “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.”
“Op deze wereldwijde tweesprong zijn we de baas over ons eigen lot. Dat moeten we ons realiseren en in de praktijk brengen. Onze gezondheid, ons welzijn en zelfs ons voortbestaan hangen ervan af. We kunnen de pandemie bedanken voor het openen van de weg naar een wereldwijde transformatie. Nu is de weg open voor het creëren van een betere wereld, een wereld die de kracht en het potentieel van de menselijke geest waarmaakt.”