Lente & Jij

Je voelt hem vast! Kan niet anders, al is het maar dat je opmerkt dat je veel vroeger wakker wordt. Precies…..LENTE! De lente is de periode van rappe veranderingen en groei in de natuur. Nieuw leven knalt als paddenstoelen uit de grond.¬† Deze energie noemen we ook wel de houtenergie, een krachtige uitzettende energie. Welke kleur hoort hierbij? Uiteraard, groen ;).

De dagen worden lichter, letterijk en figuurlijk, vogels zingen ons wakker en nieuw leven laat zich in snel tempo zien. 21 maart, dan is de lente en uitzettende energie op zijn sterks. Alles wordt bedekt met groen, de sapstromen van de planten en bomen kan je bijna ruiken zo sterk en hard dat het stroomt. De weg omhoog, naar zon en energie!

Het voelt als herboren worden en deze energie voelen wij ook, zowel lichamelijk als mentaal.

 • We willen vroeger opstaan
 • Naar buiten en het zaaien van planten en kruiden
 • Ons huis flink boenen (ja zeker dat is een gezond gedrag, heb geen vrees ūüėČ )
 • De tuin opruimen
 • De bezem erdoor!

De houtenergie in ons leven kunnen wij koppelen aan; beweging, gehoor geven aan nieuwe idee√ęn en creaties en in actie komen. vooruit en vooral DOEN.

Deze gierende energie worden geregeld door de lever en galblaas. Je begrijpt dat deze twee organen daarom nu onze aandacht nodig hebben. De lever neutraliseert de gifstoffen in het bloed, produceert en vervoerd de galsappen, het controleert en bewaard bloedsuiker, zet KD, eiwitten en vetten om en maakt hormonen en enzymen aan. In het Oosten wordt hij daarom ook wel De Generaal genoemd. We kunnen letterlijk niet leven zonder de lever.

De lever is een compact actief en centraal gelegen orgaan, het is yang (mannelijk) van structuur. Daardoor wordt hij makkelijk verstoord door een overmaat aan eet- en leefgewoonten die ook yang zijn van aard. Denk aan
– Vlees
– Kaas
– Eieren
– Boter
– Stress
– Gejaagdheid en tijdsdruk

De Galblaas concentreert de door de lever afgescheiden galsappen en helpt vetten te verteren. Het zet de darm in beweging en zorgt voor kleur van onze stoelgang. De galblaas reageert intens op vetten in de voeding en is ook gevoelig voor de extremen van vet, zoet, pikant en alcohol. Wij kunnen hier zelf eenvoudig een gezonde invloed op uitoefenen.

De voorjaarsenergie, hout staat voor zuiveren en reinigen.
De lever en galblaas ondersteunen is nu van belang en dat kan heel eenvoudig met met de volgende voedingsproducten dagelijks te eten en tips toe te passen.

Granen: gerst, rogge, haver, spelt, parelgerst, hato mugi, desembrood
Bonen: groene linzen, spliterwten, muntbonen, tempé, natto, limabonen, gerstmiso
Zaden: kiemen
Zeewieren: wakame, nori
Groenten: loof, broccoli, peterselie, sperzieboontjes, spruiten, prei, lente-ui, bieslook, paksoi, Chinese kool, groene selderij, brandnetels, paardenbloemblad, zevenblad.
Fruit: zure appels
Zure smaken: zuurkool, citroen, umeboshi, kimchi, gefermenteerde groenten, rijstazijn
Dranken: hatomugithee (gerstthee, te koop bij natuurwinkels)
Bereiding: stomen, kiemen, pekelen.

Maar ook:

 • Zorg dat je je gal kan spugen bij een goede vriend of relatie. Je ei kwijt kunnen helpt (ihkv maak van je hart geen moordkuil)
 • Wandel veel buiten en pak korte meditatiemomenten (hang soms even lekker tegen een goede boom aan, dit kan met elegantie plaatsvinden ūüėČ )
 • Doe soms iets buiten je comfort zone, daag jezelf uit.

Een lever en galblaas uit balans laat zich zien dmv

 • Frustratie en stagnatie
 • Woede
 • Slecht opstaan in de ochtend
 • Ogen verdragen het licht slecht
 • Onze visie in het leven is troebel
 • Nekklachten en de wind niet goed verdragen
 • Stijve spieren en pezen

Bon, wanneer de houtenergie niet goed kan stromen dan raken we snel ge√Įrriteerd en blijft frustratie langer hangen. We geven sneller onze ongeduld bloot, worden makkelijker boos en de toenemende kwade emotie manifesteert zich in gewelddadigheid en agressie.

Harmonie aanbrengen it is!
Veel groene groenten eten, vaak bewegen in de natuur en clean your house.

De lente-energie (hout) in balans?
Dan heb je het vermogen om creatief te plannen, makkelijk besluiten te nemen en ervoor te gaan, volledig. We zijn standvastig, stevig en flexibel te gelijk; zoals een stevige boom, als hout ;-).

Om jou te stimuleren gezonder te gaan eten en leven hierbij een eenvoudig receptje wat helemaal past bij de lente vibes.

 

vollegranen

Gerst – rijstschotel
Gerst is een waar antirimpel product! Het ontspant de lever meer en zo ook de rimpels in het gezicht. Een graan die perfect is voor het voorjaar. Eet gerst in het voorjaar zo 3x per week, gecombineerd met een rijst naar keus. Of meng door de haver porrige als ontbijt.

4 pers
1 kop volle bruine rijst
1 kop gerst
4 koppen water
2 el olijfolie
Bosje verse peterselie
6 lente uitjes
1 ui
3 wortels
Zeezout
Tahin dressing (deze is voor het gezin tijdens de reiniging)
3 el witte tahin
Snuf zeezout
1 citroensap
Halve citroen zeste
1 el rijststroop
2 tot 3 el water

Was rijst en gerst en kook gezamenlijk in schoon water voor 45/50 min.
Zet vuur uit en laat 20 min nawellen.
Dit kan je ook de dag ervoor doen en in koelkast bewaren .
Snij ui fijn, rasp de wortels grof.
Hak peterselie en lente-ui fijn.
Meng alle ingredi√ęnten voor de dressing en zet apart. Moet een mooi lopende dressing zijn.
Verwarm een stevige pan, voeg olijfolie toe en bak de ui glazig met een snuf zeezout voor een paar minuten.
Voeg vervolgens de geraspt wortels toe en bak een minuut of vijf mee met af en toe omscheppen.
Voeg de gare rijst en gerst toe, meng goed door.
Laat paar minuten verwarmen op laag vuur.
Zet vuur uit meng de verse peterselie en lente-ui erdoor en serveer.
Voeg als laatste de tahinsaus erbij (niet als je reinigt, wel erbij voor gezin/partner)

Tip: Lekker met zwarte olijven en geroosterde, fijn gehakte amandelen!

 

Ps: Wil je gezonder plantaardig leren koken? Geen zin in lange kooklessen of een opleiding? Dan is de lente – de beweging van DOEN – het perfecte moment om je eetgewoonten aan te passen. Mijn E-course Gezond Vegan Koken geeft jou op een informele speelse manier veel, inzichten inspiratie, nieuwe kennis en vooral veel eenvoudige gezonde recepten.

Klik hier voor meer informatie en bij een kriebelend gevoel …..meld je aan en investeer hiermee in een gezondere versie van jezelf.

Liefs,
Carlijn

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier