Over Cacao

Cacao & Traditie

We kennen allemaal chocolade. Een verwerking van de cacao, er wordt voornamelijk suiker, melk en evt. specerijen aan toegevoegd, echter met vaak nog geen 50% aan cacao hierdoor verwerkt.
Cacao puur drinken 100%, in een setting die wordt gecreëerd om stil te staan bij jezelf, weg van de daily rush, dat is voor velen nog onbekend. Oftewel een cacao ceremonie.

Cacao komt van oorsprong uit de Amazone waar het door diverse Indiaanse culturen traditie was (en is) om zich te verbinden met cacao. Inmiddels is het werken en verbinden met pure cacao wereldwijd steeds bekender aan het worden. De traditionele vorm zoals o.a. de Maya’s en Azteken cacao gebruiken heeft wellicht zijn kracht verloren, echter zie ik dit als niet meer dan logisch. Het is aan ieder voor zich om op zijn eigen unieke manier een cacao ceremonie neer te zetten. Uiteindelijk gaat het – zoals met alles in het leven – om jezelf vanuit het hart te uitten met jou aller individueelste expressie. Daar is geen goed of fout.

Theobroma Cacao

Cacao bevat hoge concentraties antioxidanten en magnesium. Hiernaast is het rijk aan chroom, theobromine, mangaan, zink, koper, ijzer, vitamine B en C, omega-6 vetzuren, tryptofaan, serotonine en nog meer stoffen.

Het maakt energie los in het lichaam en maakt dopamine en endorfine aan. Het werkt activerend en ontspannend tegelijk. Vergeleken met koffie geeft het hierdoor niet een hyper effect wat onrust en een gejaagd gevoel kan veroorzaken.
Cacao heeft juist de potentie om het hartcentrum open te zetten. Waarschijnlijk ervaar je een warm gevoel in je lichaam na het drinken van de cacao. Je bloedstroming versterkt en je hart begint zich meer te openen.

Verschillende Indiaanse culturen
Voor speciale gelegenheden werd pure cacao ingezet bij diverse volkeren, te denken aan de Maya’s, Azteken en Tolteken. Het werd gedronken bij inwijdingen, vieringen en offers. Het was dan ook voor een lange periode een drank onder de welgestelden van het volk.

Van peulvrucht tot cacao 'pasta'

Het allermooiste was voor mij om het proces zelf te ervaren. Ik ben een van de gelukkige die het sappige zoete vruchtvlees van de cacaoboon heeft kunnen proeven tijdens een vakantie in Mexico, verrukkelijk.  Vervolgens, jaren later heb ik het hele proces zelf mogen uitvoeren tijdens een cacaotraning.

Het vraagt veel werk, vandaar dat zich dit ook doorvertaald in de aankoop van pure duurzame cacao.
1 cacaoboon bevat 60-80 zaden. Wat goed is voor ongeveer 1 kopje cacao van 40 gram.
Om het uiteindelijk in de vorm van een drank je te kunnen drinken moeten eerst de bonen worden geoogst, open worden gemaakt, zaden verzamelen en vervolgens laten drogen of fermenteren tussen de 3-7 dagen.
De bonen worden geroosterd boven vuur, gepeld en dan pas vermalen tot een smeuïge dikke cacao pasta.

Het vermalen gebeurt op traditionele wijze met een ‘Metate’, een grote zware steen met een lange stenen grinder. Met druk, de juiste techniek, veel geduld en liefde worden de bonen tot pasta vermalen.
Pluspuntje: je kweekt spierballen.

Cacao & Carlijn

Cacao drinken. Net zoals ik mijn voeding zo puur mogelijk eet en bereid, zo doe ik dat ook met cacao. En dit heb ik dan ook overgenomen van de traditionele bereiding. Cacao ‘pasta’ verwarmd met water een snufje zeezout en soms een specerij ( kruidnagel, kardemom, chille of blauwe lotus).
Mijn waarheid ligt in het verbinden met een puur product, zonder deze te bewerken met afleiders die grote invloed hebben op de smaak. Denk aan honing, suiker en (plantaardige) melk.

Mijn liefde voor cacao is 3 jaar geleden ontstaan op het moment dat ik een camper lifestyle avontuur met mijn lief aan ging in Portugal. Op het moment dat wij een tijdelijk huisje hadden gevonden stuurde mijn vriendin een berichtje dat ze een kilo pure cacao uit Mexico overhad en of ik dit wilde overnemen.

De ochtenden startte ik vanaf dat moment met regelmaat met pure cacao ipv koffie. Zippend aan dit zwarte goud, midden in de ongerepte natuur van het prachtige Portugal. Achteraf al een ceremonie op zich.

Terug in Nederland ben ik mij meer gaan verdiepen in cacao, de werking, de geschiedenis. Een cacao training gaan volgen en vervolgens de creativiteit laten stromen. Het mengen van mijn kennis, muziek, stembevrijding en de ceremonie met cacao als hoofdrol.

Wild Child cacao
Ik gebruik de cacao van mijn zuster en vriendin, met haar eigen brand Wild Child Cacao. Het proces van boon tot cacao pasta wordt met veel liefde en passie door twee vrouwen gemaakt in Amsterdam.
De rijke volle smaak van hun cacaoboon proef je gegarandeerd. Tijdens mijn cacao ceremonies is de ziel van Wild Child Cacao dan ook altijd een beetje aanwezig.

Yes! Ik wil ook thuis mijn cacao-momentjes voortzetten?
Bestel hier je cacao.

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier