Een ceremonie voor harmonie

Onlangs werkte ik wederom op retreat. Er wordt een bubbel gecreëerd waar impulsen van buitenaf er nauwelijks zijn, samen en tijd voor jezelf, dat is meestal de kern.
Ik was in en rondom de keuken en living aan het werk. De eerste avond is altijd even wennen aan elkaar. Het eten stond te pruttelen op het vuur, kaarsjes aan, achtergrond muziek en vooral rust.

De vrouwen kwamen binnen druppelen, allemaal wat meer geland na een kennismaking en korte meditatie. En elke keer sta ik er weer van te kijken hoe snel er vanuit kwetsbaarheid met elkaar wordt gesproken. En dat aan de keukentafel, tijdens de opruim, het eten en na-tafelen. Wat een woonkeuken al niet kan doen, tegelijkertijd – in gedachte verzonken – bedacht ik mij; ‘ De kracht van cacao & muziek ceremonies, mensenlief jullie moesten eens weten wat dat kan brengen’. Voor sommige mensen kan het woord ceremonie afschrikken en ‘op retreat’ gaan niet. Het woord retreat staat meestal gelijk aan ontspanning en een ceremonie met cacao……..tsja, dat is voor velen nog een vaag begrip, het kan alle kanten op.

Vaak komt bij mensen de eerste aanname opzetten; zweverig gedoe allemaal, zit ik daar, in een kring en dan? Moet ik dan gaan zeggen hoe ik mij voel? Omdat dat hoort, omdat iedereen dat doet? Pffff wel, daar zit ik niet op te wachten, ik gooi mijn bagger er wel uit tegen een vriendin tijdens een FaceTime momentje of koffiedate.

…………….stilte, hahaha herkenbaar?

Wel, ik kan uit eigen ervaring vertellen, zo was ik ook. Vooral mind gedreven, hard, doorgaan en als afleiding koffietjes in de stad, kleding kopen en mijzelf de rampestampes sporten. In de avond films wegwerken en zodra het weekend in zicht kwam, haalde ik dat rode gefermenteerde goedje tevoorschijn, wijn.

Totdat ik kennis had gemaakt met diverse ceremonies (o.a. met cacao, rapé, ayahuasca en magic truffels) en uit eigen ervaring kon spreken en vooral voelen. Uiteraard ging ik met een bepaalde vorm van weerstand – dikke onzekerheid – de eerste ceremonies tegemoet. Maar hierin leerde ik juist mijzelf kennen, het verhaal wat ik mijzelf wijs maakte en hoe ontzettend fijn het was om anderen wat meer toe te laten en leren vanuit mijn hart te luisteren. Een bevrijding kan ik je vertellen.

Laat ik je direct meegeven dat een ceremonie (ik vertel nu over de ceremonies zonder psychedelica / plantmedicijn gezien ik ook truffel ceremonies faciliteer) 1 woord is met 1000 varianten. Net zoals pasta, je kunt er eindeloos mee variëren. Het wordt gezet door de ceremoniebegeleider, de locatie, het thema en de vele manieren waarop een ceremonie wordt gegeven. Iedere begeleider heeft zijn eigen smaakje en verhaal. Ik zelf heb ook ceremonies(thema’s) waar ik weinig voor voel. Als eerste advies; zoek een ceremoniebegeleider uit waar jij een prettig gevoel bij hebt. Ik weet inmiddels dat de locatie een belangrijke rol speelt, maar voor mij gaat het vooral om WIE de ceremonie geeft. Ik heb in een knusse huiskamer de meest fantastische ceremonie gehad, uiteindelijk draait alles om energie. Je wilt een zuiver persoon tegenover je hebben, waar je lekker jezelf kunt zijn.

Een cacaoceremonie met muziek, een mooi altaar en diverse kruiden geeft harmonie. Het maakt je hoofdje wat losser. Je hartje laat je bloed sneller door je lichaam pompen en tegelijkertijd valt er een deken van rust over je heen. Reflecteren, wegzakken in totale ontspanning, luisteren naar elkaars verhaal (ook al is dat wellicht in het begin wat spannend), humor delen, genieten van de stilte en van het elkaar vinden in het verhaal van de ander. En wellicht wil je helemaal niks delen, OOK GOED. Nobody gives a sh*t. Aannames en oordelen zijn in een ceremonie niet gewenst. En heb je ze toch? Dan heb je alleen jezelf ermee. Precies, zonde van je tijd, of wellicht een grote les 😉

Tijdens een ceremonie ontstaat verbinding en ontspanning. Er wordt als het ware een zachte bezem door je lichaam, ziel en geest gehaald. De mist trekt weg en zaken worden helderder. Vaak zijn we vergeten hoe het voelt om even stil te staan bij wat er nu daadwerkelijk gebeurt in onszelf. Luisteren naar (live) muziek, wellicht meezingen, Genieten van de cacao wat langzaam door je lichaam wordt opgenomen en hier en daar wat knoppen indrukt. Een stapje terug doen, samen.
Oké, Ik ga het toch zeggen; een cacao ceremonie heeft iets magisch, iets mystieks en ook dat is onderdeel van het leven! Maar dat is ons afgenomen of in een taboehoek gestopt. Terwijl wij hier in de essentie allemaal naar hunkeren. En wellicht is een cacao ceremonie niet voor jou het juiste model maar hey, er zijn ontzettend veel ceremonies en niveaus om jezelf wat beter te leren kennen. Om wat te noemen;

Truffel ceremonie
Rapé ceremonie
Tabak ceremonie
Ayahuasca ceremonie
Verbonden ademhaling
Body movement
Klankschalen
Vrouwencirkels
Zweethut ceremonie

Ah ja, en dit allen gaat prima samen naast je werk, je gezin, je lief en de lekker ‘aardse’ manier van leven; sporten, ouwehoeren, lummelen, boodschappen doen, nachten vrijen, filerijden, uitslapen tot de stank je uit bed trekt, boksen tot een blauw oog en babbelen met je uitdagende buren. Spiritualiteit is nodig voor balans, als je het mij vraagt.

Het is voor ons als mens dan ook niet de oplossing om daar boven op die berg in je uppie te gaan zitten mediteren tot je een ons weegt. Het gaat om evenwicht. Kortom, ceremonies zijn heilig voor mij, ik vind ze fantastisch. Zodra je daarin stapt hang je de overige bijzaken buiten aan de kapstok. Spannend? Ja snap ik, zeker de eerste keer. Je voelt je een beetje naakt. Of is het wellicht dat je ineens meer gezien wordt? Maar juist dan jezelf hieraan overgeven, hatseflats even uit je comfort zone stappen en ontdekken wat het leven je nog meer te bieden heeft. Dat geeft je groei.

Een ceremonie brengt je altijd iets goeds, iets vernieuwends, iets zachts, een confronterende les of een bron van inspiratie en creativiteit. Het nodigt je uit je leven in harmonie te leven op jouw eigen wijze.

Heb ik een vuurtje in je aangewakkerd? Ik hoop het!

Bekijk eens mijn aanbod waar ik o.a. cacao en truffel ceremonie begeleid. Heb je vragen? Doen! stuur gerust een mailtje.

Liefs,
Carlijn

Aanmelden ceremonie

Vul hier je gegevens in voor deelname aan een plant spirit proces of psilocybine dan zal ik zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. 

Aanmeldformulier